Når mindre virksomheder eller private vil købe en højhastighedsforbindelse til internet for at kunne ringe over nettet, tvinges de til også at købe et fastnetabonnement. Det har nu fået den fungerende it-ordfører for regeringspartiet Venstre, Christian Lund Jepsen, til at bede sin partikollega, videnskabsminister Helge Sander, om en undersøgelse af denne type barrierer. Det kan vise sig at blive en bombe under teleselskabet TDC, skriver Berlingske Tidende i dag.
»Store erhvervsvirksomheder er begyndt at bruge IP-telefoni, men rent administrativt er der barrierer for ikke mindst små erhvervsdrivende og private, fordi man i høj grad bundter abonnementerne, så man skal have en fastnettelefon, hvis man ønsker en hurtig ADSL-forbindelse. Vi skal jo helst undgå, at der skal lovgives imod det,« siger Christian Lund Jepsen til Berlingske Tidende.
Han vurderer, at perspektiverne ved den nye teknologi er så store, at der bør sættes lidt mere skub i udviklingen.
»Jeg vil gerne have IT- og Telestyrelsen til at klarlægge, om der er barrierer for, at det kan komme langt nok ud, og at de øvrige konkurrenter kan komme til. Der skal være en reel konkurrence,« siger Venstres IT-ordfører.
Han afviser, at han går efter TDC, men han mener ikke, at det vil skade udbredelsen af højhastighedsforbindelser, hvis markedsledende TDC skal undlade at etablere fastnettelefonen. I stedet vil efterspørgslen på hurtige forbindelser vokse, lyder hans bud.
»Bredbåndsforbindelser udbredes jo ikke, fordi de findes, men fordi der er tjenester, som de kan bruges til. TDC har jo sagt, at de er på vej. Men det er noget, folk kan forstå, når man for 27 øre kan ringe til USA eller for 39 øre til Chile. Så vil de efterspørge kvaliteten,« siger Christian Lund Jepsen.
Videnskabsministeren vil også blive bedt om at undersøge, om der er problemer med at blive optaget i den traditionelle telefonbog, hvis man ikke har en fastnettelefon, men udelukkende ringer via internet.