Dommedag eller århundredets forretning?

Den 1. januar år 2000 ophører civilisationen, som vi kender den, med at eksistere. Mener nogle. Det mest overraskende er, at dommedagsprofetierne ikke stammer fra mystiske religiøse grupper, eller selv-erklærede spåmænd. Det er såmænd gravalvorlige, seriøse forretningsfolk, revisorer og IT-eksperter, der samstemmende i kor forkynder, at år 2000 vil medføre hidtil uanede syndfloder på harddiske over hele verden, udviske den digitale infrastruktur, alle de binære nervebaner mellem verdens finanscentre. En global finanskrise, mener nogle, kan være konsekvensen, når computer-systemer bryder sammen på rad og række i det nye årtusinde, og trækker nationernes økonomiske fundament med i faldet. En overvejende del af den globale økonomi eksisterer jo kun i digital form, pengene er gemt som elektroner på store computer-netværk.


Ingen røg uden ild, siger man, men det noget tågede begreb "år 2000 problemet", eller Y2K, som det også kaldes, er svært at tage og føle på. Problemets kerne består i, at mange programmer og hardware-komponenter benytter to cifre, eksempelvis 98, til at gemme årstallet. De to forudgående cifre, i dette tilfælde 19, er "hard-coded", hvilket betyder, at de ikke er variable. Programmerne vil altså ikke returnere årstallet 2000 om to år, men 00, forudsat det faste 19, altså 1900. Det kan medføre vanskeligheder i systemerne, hvor tidsdimensionen er kritisk for behandlingen af data, eksempelvis kan en database erklære, at alle dataposter er dateret i "fremtiden" og derfor illegale efter systemets regler. Et dokument, skabt om 98 år, må vel slet ikke eksistere?


Problemet mangler bestemt ikke alvor, men der hersker stadig i stor grad uvidenhed om emnet. Indtil for få år siden var den brede offentlighed, og størsteparten af IT-branchen, slet ikke bevidste om denne fare, men den nuværende uvidenhed har en anden karakter. Da problemet ikke er til at tage og føle på, bliver det en uhåndterlig størrelse, der vokser i omfang og betydning, indtil den repræsenterer en trussel mod alle verdens computer-systemer. Endda andre apparater, som fjernsyn eller kaffemaskiner, skulle være berørt.


Det er naturligvis i meget stort omfang overdrevet. De mulige risici berører kun systemer, hvor dato-funktionen spiller en central rolle. En radiovækker med dato vil nok vise "00" som et årstal, men dette kan ikke betragtes som en fejl, da apparatet ikke indeholder et fast indkodet århundrede. Problemet har ingen nævneværdig betydning for andre apparater end computere. Selv i IT-verdenen rammer det kun i begrænset omfang. Tag blot den pc, som du sidder foran netop nu. Hvor mange "dato-kritiske" funktioner findes på denne maskine? Hvor mange programmer vil fejle, hvis de ikke får indspist en korrekt dato? Svaret er sandsynligvis ingen.


Selv i det tilfælde, hvor pc'ens BIOS - den centrale, faste del af computerens hukommelse med datoindstillinger og andre vigtige informationer - ikke kan klare skiftet, og viser et forkert årstal, kan du sandsynligvis rette det manuelt. Hvis ikke, vil din pc fremover vise en forkert dato. Punktum. Det kan også ske, at enkelte programmer viser forkerte datoer, eller søgefunktionen med dato-parametre ikke fungerer med filer oprettet efter år 2000. Men det er også alt. Pc'en vil ikke bryde stønnende sammen i en sky af røg den 1. januar år 2000. Et absolut fåtal af dato-kritiske systemer verden over vil udvikle fejl og måske skulle lukkes ned, men det vil ikke få nogen betydning i stor skala.


Hermed ikke sagt, at problemet ikke kan medføre seriøse konsekvenser, når det gælder banker, finansselskaber og andre steder, hvor den korrekte dato er afgørende for transaktioner. Men systemerne arbejder med beregninger, der går mange år frem i tiden, og de afgørende forberedelser til år 2000 vil derfor være truffet for flere år tilbage - ellers ville verdensøkonomien allerede været brudt sammen, fordi bankerne ikke kunne beregne lån længere frem end til den 31. december, år 1999.


Så hvis det skulle være nødvendigt for undertegnede at sidde i et fly natten mellem det 20. og 21. århundrede - en noget kedelig men interessant måde at tilbringe nytårsaften på - så vil jeg gøre det og ikke være bekymret for, at flyets hovedcomputer accelererer til umulig hastighed, fordi den tror at flyet er forsinket 100 år, og autopiloten sætter an til landing, fordi flybenzinen blev opbrugt for mange, mange år siden ...


God fornøjelse med magasinet.

Karim Pedersen

Chefredaktør




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Alfapeople Nordic A/S
    Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

    Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

    08. oktober 2024 | Læs mere


    Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

    Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

    23. oktober 2024 | Læs mere


    Årets CISO 2024

    Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    24. oktober 2024 | Læs mere