Artikel top billede

Fremtidens bog kan blive uendelig

Første bog med det nye Libroid-koncept kan nu erhverves som iPad-app.

Den tyske forfatter og journalist Jürgen Neffe har opfundet fremtidens bog.

Konceptet er ved første øjekast såre enkelt – en e-bog med tre parallelle fortælle-spor. Men mange detaljer ved Libroid, som konceptet er døbt, bør alligevel få forlagsfolk, forfattere og boglæsere over en bred bank til at spærre øjnene op. Libroid kan nemlig vende op og ned på den traditionelle fortælleform og i princippet give os fortællinger og historier, der er reelt uendelige.

Ideen bag Libroid blev første gang præsenteret på Frankfurt bogmessen i efteråret. Den fik en del opmærksomhed - ikke mindst fordi Jürgen Neffe har tænkt det nye format som en næste skridt efter Gutenberg i udviklingen af bogen som vi kender den.

Om resultatet virkeligt er så revolutionerende, som ophavsmanden håber, kan man nu selv forvisse sig om på Apples App Store. Den første bog produceret i det nye format hedder ”Darwin” og kan hentes som app for cirka 50 kroner.

Neffe har som journalist og forfatter skrevet et digert værk om Charles Darwin, og det er dette værk, der nu er sat i nye rammer. Neffes Libroid-bog er fortællingen om en rejse i Darwins fodspor, hvor de forskellige indtryk og lokaliteter, som var med til at give liv til evolutionsteorien, bliver sat ind i den fortællemæssige ramme, så læseren ledes gennem en usædvanlig bredtfavnende dokumentar-fortælling om en stor tænker og hans opdagelser.

I iPad-formatet ser man kun selve hovedfortællingen, når pad’en er i lodret position. Drejer man den til vandret positionen, kommer der i hver side udenom hovedteksten nye fortællespor, som dels rummer fotos, filmklip og lydspor, dels links og lignende online-relateret indhold.

De to parallelle sidespor følge langsomt med når man scroller sig gennem hovedfortællingen. Det er ikke helt flydende integreret, når der dukker trope¬-lyde op omtrent på det sted, hvor fortællingen når til Sydamerika, men det er heller ikke helt dumt. Links og noter i det andet yderspor virker effektivt og brugbart.

Navnlig en rejsebog med righoldigt billedmateriale og alskens henvisninger og referencer som netop denne bog indeholder, egner sig naturligvis godt til det tresporede multimedieformat. Men egner Libroid-konceptet sig også til almindelige romaner?

Den kan i hvert fald byde på nogle nye dimensioner, siger ophavsmanden.

Blandt andet har han talt med sin forfatterkollega Katharina Hacker om en Libroid-version af hendes bog ”Alix, Anton and the others.” Her skulle bogens tekst løbe i alle tre spor og omhandle tre forskellige personer. Et andet forslag går på, at udnytte Libroid-formatet til at give ekstra dimensioner på en fortælling, så to menneskers møde i hovedfortællingen, bliver suppleret med deres respektive tankeunivers i hvert af sidesporene.

En tredje mulighed er ifølge Jürgen Neffe den runde bog, som med teksten i en grafisk cirkel er uden begyndelse og uden ende.

Libroid inviterer desuden til, at læsere kan kommentere handlingen og komme med supplerende oplysninger til detaljer i historien. Læsernes indblandinger kan i princippet blive så stor, at der bliver tale om en konstant viderebygning og udvidelse af fortællingen, som dermed får status som endeløs.

Drejer det sig om kriminallitteratur, kan en sag med syv forskellige vidner til en forbrydelse blive en til syv-strenget Libroid-fortælling, hvor læseren kan lege dommer og selv blande de syv vidners beretning efter forgodtbefindende.

Efter lanceringen af den første Libroid bog som app i sidste uge har ComON spurgt Jürgen Neffe, om det ikke er problematisk at få bogens fremtid lagt i hænderne på et enkelt firma, som oven i købet styrer indholdet med hård hånd.

”Selvfølgelig deler vi bekymringerne om Apple. Men iPad’en var det første platform, der var i stand til at udføre de rige muligheder, som Libroid tilbyder. Vi har ventet med Android til 3.0, der jo først kom forleden. Desuden arbejdes der på en Windows-version. I det lange løb burde Libroid-bøger kunne læses på en hvilken som helst pc,” fortæller han.

Jürgen Neffes næste skridt er dog rettet mod forfattere snarere end mod deres læsere. Han arbejder lige nu på et værktøj, som kan gøre enhver skribent i stand til at bygge et Libroid-projekt.

”Værktøjet bliver gratis for privat brug, men til kommercielt brug skal man købe licens. Udviklingen retter sig mod systemer til et komplet workflow for forlag,” fortæller skaberen bag fremtidens bog.

En film om Libroid kan ses på projektets hjemmeside her.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere