Softwarebranchen befinder sig lige nu midt i en lille revolution. Programmer sælges ikke længere kun færdigpakkede, "off-the-shelf", men tilbydes som abonnements-baserede tjenester. Men det kan betale sig at være forsigtig, når man tegner abonnement på software-tjenester. Nogle gange bliver programmet nemlig dårligere - og ikke bedre - efterhånden som tiden går.
Det amerikanske firma Replay TV kritiseres for at have gennemført en sådan skjult opdatering. Replay TV sælger - ligesom den mere kendte konkurrent TiVo - en digital video-harddisk, der bl.a. kan anvendes til at betragte tv-programmer tidsforskudt - uden pauser.
Hvis programmet f.eks. begynder kl. 20.00 kan man tænde for fjernsynet, vælge kanalen på Replay TV boksen og trykke "Freeze Frame". En halv time senere, eksempelvis, kan man sætte sig ned og starte programmet fra harddisken.
Kommer der en pause, kan man "springe" fremad i hop på 30 sekunder. I baggrunden fortsætter boksen med at optage "live", mens filmen afspilles, og efter et par timer og nogle pauser har man indhentet den "tabte" tid.
Så langt, så godt. Men for et stykke siden valgte Replay-TV at fjerne "Freeze Frame" funktionen, som fryser det aktuelle billede så længe som man ønsker. I stedet vises en reklame, når man trykker på den samme knap. Funktionen blev fjernet gennem den natlige opdatering af boksen, som er nødvendig for at udnytte boksens tv-guide funktioner.
Den "bagvendte" opdatering har udløst en kontroversiel diskussion. En uddybende introduktion til problematikken findes hos brugerflade-eksperten Bruce Tognazzini, der arbejder for Nielsen Norman Group. Bruce Tognazzini opfordrer til en retssag mod Replay TV.