Nets tjener tykt på Betalingsservice

Bemærkelsesværdig høj indtjening, siger Konkurrencestyrelsen.

Hver gang en regning betales via den automatiserede service hos Betalingsservice, så indkasserer Betalingsservice og ejerne Nets (Tidl. PBS, red.) fem kroner. Det er en god forretning, eftersom 96 procent af de danske husstande er tilmeldt Betalingsservice.

Hver gang Betalingsservice sælger for 100 kroner, så er der et driftsoverskud på 13 kroner. Det er en indtjening, der er dobbelt så høj som en gennemsnitlig erhvervsvirksomhed, oplyser Konkurrencestyrelsen.

Styrelsen har set nærmere på Betalingsservices markedsposition og resultater i perioden 2003-2008.

”Nets har en høj indtjening på Betalingsservice. Det skal ses i lyset af, at produktet har en stærk position på markedet og hidtil ikke har været udsat for et stort konkurrencepres fra udbydere af lignende produkter,” udtaler direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

Styrelsen har ikke vurderet, om Nets har en monopollignende stilling i Danmark, og analysen har ikke givet styrelsen anledning til at mistænke Nets for overtrædelse af konkurrenceloven.

Nets sidder også på en anden lukrativ forretning. Nemlig kreditkortsindløsning, hvor firmaet nu er blandt de største i norden.
 

Lavere priser på vej

Prisen på Betalingsservice har fulgt udviklingen i forbrugerpriserne. Det indikerer ifølge Konkurrencestyrelsen, at eventuelle effektiviseringsgevinster, som Nets måtte have realiseret i perioden, primært har resulteret i øget indtjening frem for lavere priser.

Konkurrencestyrelsen mener da også, at der er manglende konkurrence på området.

”Vi vurderer, at der er potentiale for lavere priser til gavn for forbrugere og virksomheder, hvis konkurrencen fra andre løsninger skærpes,” udtaler direktøren.

Nets er ejet af de danske banker, og Konkurrencestyrelsen mener, at betalingsmodellen mellem Betalingsservice og bankerne er: "usædvanlig".
Hvis en kunde for eksempel har seks betalinger på sin betalingsoversigt, betaler Nets 34 gange mere til kundens bank, end hvis kunden blot havde to betalinger på sin betalingsoversigt. Betalingsmodellen giver altså pengeinstitutterne en kraftig tilskyndelse til at få kunderne til at benytte Betalingsservice. Nets har i forbindelse med styrelsens analyse oplyst, at man overvejer at ændre betalingsmodellen. 

Betalingsservice håndterer transaktioner for knap én milliard kroner om dagen.

Se hele konkurrenceanalysen og se Nets høringssvar hos Konkurrencestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere