Artikel top billede

NemID kan ikke bruges i Europa endnu

Nogle landes digitale nøgler kan bruges til tjenester i andre lande. NemID er ikke med endnu.

Når en svensk studerende tager til Østrig for at læse på et universitet, kan den studerende bruge sin digitale nøgle fra Sverige til at ordne papirarbejdet på nettet. Det samme gælder en portugisisk advokat, hvis han flytter til Tyskland.

Visionen bag EU-projektet Secure idenTity acrOss boRders linKed (STORK), som stadig er i testfasen, er, at de nationale nøgler kan bruges rundt omkring i Europa. Danmark er dog ikke gået med i det tre-årige pilotprojekt, som stopper næste år.

”Danmark er et lille land, og vi kan ikke være med i alt, der foregår. Vi venter nu på at finde ud af, hvad der skal ske med STORK i fremtiden, men det er i vores pipeline, at vi skal overveje at være med, hvis det bliver til en international udbredt løsning,” siger Søren Klostergaard Pedersen, fuldmægtig i IT- og Telestyrelsens Center for Digital Signatur.

De sidste tre år har 14 europæiske lande været med i projektet. De fleste lande har en helt anden form for digital nøgleløsning end i Danmark. Borgerne i eksempelvis Tyskland, Sverige, Belgien og mange andre, skal bruge deres identitetskort, der har en chip, til at få adgang.

"Mange lande har en løsning med chipkort," forklarer Paúl Santapau Nebot, it-ingeniør ved det portugisiske Universitat Jaume I, som har været med i udviklingen af STORK.

I chip-landene kan borgeren logge på STORK med chippen, som sidder i det personlige identitetskort. Det sker ved at få læst kortet i en kortlæser, som findes i mange bærbare, men som ellers kan købes særskilt og sættes til USB-porten. Tjenesten, man logger på, har i dens opsætning valgt et ud af fire forskellige sikkerhedsniveauer. I den første er det blot brugernavn og kode. I det andet niveau på stigen kræves brugernavn og en længere kode. I den tredje skal desuden tjekkes et sikkerhedscertifikat, som ikke behøver ligge på chippen. I det fjerde og strammeste niveau borgeren bruge et chipkort for at få adgang - altså et certifikat, som ikke kan kopieres. Ofte vil tjenester med vigtige informationer - eksempelvis økonomioplysninger - kræve det strammeste niveau. Nogle lande har desuden løsninger for login via mobil, men det er ikke alle.

I dag er det kun udvalgte portaler og offentlige tjenester rundt omkring i Europa, som benytter STORK. Det er eksempelvis den tyske og østrigske borgerportal, uddannelsesinstitutioner og andre registre rundt omkring i Europa. Banker er endnu ikke tilmeldt, men det kan lade sig gøre.

"Infrastrukturen er på plads, så det er muligt, men der er ikke lavet aftaler med banker om at være med," fortæller Paúl Santapau Nebot til ComON.

Når en tjeneste bruger STORK vil den spørge det land, som borgeren kommer fra, om det er den korrekte identitet og nøgle. En tysk server ville altså ikke ligge inde med danske nøgleoplysninger.

IT- og Telestyrelsen fortæller, at den danske nøgle NemID godt kan passe ind i strukturen.

”Det er teknisk muligt at koble NemID på STORK, så danskere kunne bruge NemID til at få adgang til forskellige tjenester i udlandet. For at det skal give mening, skal der være nogle relevante services i udlandet og en afklaring af de juridiske og driftsmæssige forhold af STORK. Vi har prioriteret at afvente resultatet af pilotprojektet, før vi tager stilling til en implementering af de standarder, der kommer ud af pilotprojektet," siger Søren Klostergaard Pedersen, som dog ikke kan uddybe, hvordan implementeringen ville foregå.

Det kommer til at koste penge at få den fælleseuropæiske login-løsning.

”Det vil koste flere årsværk og millioner at få NemID koblet på pilotprojektet,” vurderer Søren Klostergaard, som dog ikke har lavet en grundig analyse over omkostningerne.

Han har ikke noget bud på, hvad det vil koste at få NemID koblet på STORK, hvis den fælles login-løsning skulle blive til en fast ordning.

STORK har kørt som pilotprojekt i tre år og har kostet omkring 150 millioner kroner. Halvdelen af omkostninger bliver dækket af EU. Det er endnu ikke afgjort, hvad der skal ske, når pilotfasen er færdig næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere