Myndighederne i Schweiz vil angiveligt være de første i verden til at bruge quantumkryptering til at sikre et sikkert valg, skriver Networkworld.
»Vi vil gerne sikre optimal sikkerhed for arbejdet med at tælle stemmesedlerne,« fortæller Robert Hensler, Geneves delstatskansler.
I quantumkrypteringen bruges fotoner i fiberoptik til at bære koder. I Schweiz bruges teknologien til at fragte data fra et centralt optællingssted ud til datacentre i et andet kvarter i Geneve.
Krypteringen er ikke i sig selv mere sikker - men til gengæld kan myndighederne med sikkerhed se, hvis nogen har prøvet at aflæse krypteringen. Så hvis nogen snyder, vil myndighederne altså vide det.
Hvis en person aflæser kommunikationen, vil det automatisk få kommunikationen til at ændre sig. Dette princip bliver også kaldet »The Observer Effect«.
Quantumkrypteringen bliver stadig anset for at være en avanceret videnskab, men teorien blev først fremsat i den tidlige 70'ere af Stephen Wiesner fra Columbia University i New York.
Firmaet ID Quantique fra Geneve står for teknologien, de bruger i Schweiz, men også MagiQ Technologies fra New York og SmartQuantum fra Frankrig tilbyder samme teknologi.
Toshiba, HP, IBM, Mitsubishi, NEC og NTT forsker for tiden i teknologien.
Robert Hensler, Geneves delstatskansler, fortæller i en tale, at to ud af tre af borgerne i Schweiz støtter internetvalg.