Digitaliseringen af tinglysningen er i mange danskeres øjne en katastrofe, fordi de har tabt tusinder af kroner i ekstra mellemfinansiering. Nu giver Rigsrevisionen de uheldige danskere ret i, at processen har været styret dårligt.
Rigsrevisionen offentliggør den endelige kritik klokken 16.00, og ifølge DR Nyheder kan både Justitsministeriet, Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten forvente smæk.
Kritikken går blandt andet på, at Justitsministeriet alt for hurtigt ville høste effektiviseringsgevinsten af de mange stillinger, som kunne sløjfes, når digitaliseringen var gennemført.
Domstolsstyrelsen og Tinglysningsretten kritiseres for at overvurdere, hvor meget de tilbageværende medarbejdere rent faktisk kunne nå at lave, og så er Rigsrevisionen heller ikke overbevist om, at de to aktører i september forstod omfanget og alvoren af det højrisikoprojekt, som digitaliseringen var. Der skulle også være kritik af økonomistyringen i projektet.
Ifølge DRs kilder betegnes den organisatoriske forberedelse som "mangelfuld".
Der er fortsat ingen afklaring for de danskere, der har mistet tusindvis af kroner ved at vente på tinglysninger. Det skyldes, at boligejerne skulle skaffe en dyr mellemfinansiering, indtil de havde et skøde i hånden, som de kunne bruge til at få billige boliglån. Måske vil de hårde ord fra Rigsrevisionen presse justitsminister Lars Barfoed til at finde en hurtigere løsning om eventuel erstatning.
Tinglysningen blev netop digitaliseret for at optimere og forkorte sagsbehandlingen. Men overgangsfasen bød på uforudsete store dokumentbunker hos Tinglysningsretten. Hovedsagen skulle være, at mange boligejere ikke brugte digital signatur, hvorfor de fik sendt deres fuldmagter på gammeldags facon.
Rigrevisionen mener, at en bedre forberedelse og en bedre styring kunne have forhindret mange af følgevirkningerne af digitaliseringsprojektet. For eksempel ved at beholde flere opsagte ansatte i løbet af overgangsperioden.