Når mobiltelefoner, computere og andre elektroniske produkter har udtjent deres levetid, lander de ofte på gigantiske skrotpladser i lande som Indien og Kina, hvor arbejdere under sundhedsfarlige forhold forsøger at udvinde værdifulde metaller. Det har fået miljøorganisationen Greenpeace til at starte en kampagne, som er vendt mod Hewlett-Packard og andre it-leverandører.
Greenpeace kræver at producenterne skal stoppe med at bruge de såkaldte bromerede flammehæmmere og andre miljøskadelige stoffer i deres produkter.
Samsung, Sony, Sony Ericsson og Nokia har allerede forpligtet sig til at reducere mængden af flammehæmmere og PVC i deres produkter, men HP, Apple, IBM, Dell og en lang række andre producenter fortsætter med at bruge de skadelige materialer.
Ifølge Greenpeace bliver der hver time produceret 4.000 tons giftigt elektroskrot, som blandt andet indeholder cadmium, bly, kviksølv og fosfor.
Den kinesiske regering har forbudt importen af giftigt affald, men den ulovlige import fortsætter og byen Guiyu har efterhånden udviklet sig til verdens største computerkirkegård.
For at gøre opmærksom på problemet har Greenpeace bygget en statue af giftigt affald, som blev rejst foran en teknologi-konference i Beijing.
Kritikken retter sig især mod HP, som i sin model A 250 L Pavillion bruger en usædvanlig stor mængde bromerede flammehæmmere.