Time Bomb 2000

De fleste har efterhånden hørt om år 2000 problemet. Men hvad betyder det for den enkelte og samfundet? Hvad vil der ske? Hvordan afværger man problemerne eller forbereder sig bedst muligt på at tackle de problemer der måske kan opstå som følge af år 2000?


Med bogen "Time Bomb 2000", der er skrevet af Edward Yourdon og Jennifer Yourdon, forsøger forfatterne at give et bud på de mulige problemer. Bogen henvender sig til computer-brugere og den almindelige borger, som gerne vil vide hvad år 2000 problemet er, hvilke problemer det kan medføre og hvilke forholdsregler man kan tage for at være parat til at afbøde de værste konsekvenser af eventuelle problemer som følge af år 2000. Men alle der er ansvarlige for løsningen af år 2000 problemet eller eventuelle beredskaber i den anledning kan roligt læse med.


Bogens forfattere stiller spørgsmålet: Hvad hvis nu computerindustrien ikke formår at løse år 2000 problemet? Hvor alvorligt et problem kan det blive, og hvilke planer skal man have at falde tilbage på? Bogens forfattere mener selv, at de fleste problemer som følge af årtusindskiftet vil være af et mindre omfang, selv om nogle mindre problemer vil kunne få større konsekvenser, hvis de opstår i kritiske systemer såsom elforsyningen, bankers edb-systemer og lignende. Men forfatterne mener også, at en mindre del af problemerne - omkring 5-10% af dem - vil kunne få et mere alvorligt omfang og vare op til et år at reparere. Endelig mener de at enkelte af problemerne kan få så store konsekvenser, at det vil kunne mærkes et tiår frem.


Herefter sætter de fokus på en lang række væsentlige områder og påpeger hvori problemerne kan bestå, hvilke konsekvenser eventuelle uløste år 2000 problemer kan få og hvordan man bedst muligt forbereder sig på at tackle problemerne.


Hvad med dit arbejde? Hvordan påvirkes det af år 2000 problemet? Er din arbejdsplads år 2000 parat? Er de virksomheder, som din virksomhed er afhængig af, år 2000 parat? Hvis ikke, vil det så betyde at du vil blive bedt om at blive hjemme et par dage uden løn? Eller vil problemet være af længere varighed? Vil det eventuelt betyde at virksomheden må lukke, og at du pludselig, formentlig sammen med mange andre, står uden arbejde? Har du råd til miste indtægt i kortere eller længere tid?


Nogle eksperter spår at 5-7% af de amerikanske virksomheder vil gå konkurs som følge af år 2000 problemet. Hvis det er tilfældet, og flere står uden arbejde vil det ikke blot påvirke dem, der i første omgang rammes af indtægtstab og eventuel arbejdsløshed. Efterspørgslen i samfundet vil også falde generelt og en dominoeffekt vil brede sig til resten af samfundet og en økonomisk krise kan indtræde.


Hvad med forsyningen af el, varme, gas og vand? Disse er alle væsentlige forsyninger, som vi vel nok i de fleste tilfælde kan klare os nogenlunde uden i et par dage, men hvad hvis nu forsyningen svigter i længere tid? Her er især el-sektoren kritisk, idet manglende el vil sætte en kædereaktion i gang, fordi de færreste områder kan fungere uden el.


Også transportsektoren vil blive ramt. Mange biler leveres i dag med komplekse mekanismer i diverse mikroprocessorer, der kan være år 2000 sårbare. Derfor opfordres læseren til at tjekke med sin billeverandør om et sådant problem kan opstå med ens bilmodel. Tog- og busdrift kan også blive et problem, ikke blot når det drejer sig om selve transportmidlerne, men også med hensyn til planlægningen og koordineringen af driften, samt for togenes vedkommende hele signaldelen. Flytrafikken er også sårbar både når det gælder flyene samt kommunikationen med kontroltårnene ved start og landing, samt overvågning af luftrummet.


Hvad angår transportdelen er der et særligt problem, som allerede opstår d. 22. august 1999. Det er et problem der rammer the Global Positioning System (GPS), en samling af satellitter, der bidrager med navigationsdata til skibe, fly og missiler. Det bruges ikke kun af det amerikanske militær, men også af kommercielle skibe og fly. Det er ikke et egentlig år 2000 problem, men et problem af samme art, idet det skyldes at da systemet i sin tid blev etableret d. 5. januar 1990 blev computerens hukommelse sat til at holde øje med hvilket nummer uge, man var kommet til. Denne blev kun sat til 12 bits, hvilket betyder at den vil starte forfra efter 1024 uger. Det gør den så d. 22. august i år.


Bankverdenen og hele den finansielle sektor vil også blive ramt. De har mange og ofte også gamle computersystemer, ofte bygget op lagvis. Desuden er deres transaktioner i sagens natur meget datofølsomme. Alle transaktioner i en bank er knyttet til en dato. Og problemer i den finansielle sektor kan betyde et likviditetsproblem der, hvis det varer længere end et par dage, kan få alvorlige konsekvenser for den enkeltes økonomi såvel som for samfundsøkonomien.


Også maddistributionen er i dag en kompleks størrelse, hvor computere registrerer hvad der skal bestilles, for ikke at tale om hele logistikken, når fødevarerne skal distribueres. Hjemmepc'en kan også give problemer, og hvis man er afhængig af den i forhold til arbejde og lignende er der i bogen gode råd til hvordan man undersøger hardware og software samt år 2000 sikrer maskinen.


Det medicinske område er fyldt med computere og kompliceret medicinsk udstyr. Det er som alt andet sårbart overfor eventuelle år 2000 problemer. Lægerne opbevarer i stadig større grad informationer på pc'ere og bruger medicinsk udstyr, der bl.a. overvåger patienternes tilstand.


Alle afsnit følges op af gode råd om hvordan man kan undersøge sin egen situation på forhånd, samt hvilke initiativer man kan tage for at forhindre problemet i at opstå, eller hvis det ligger uden for ens indflydelse, hvilke initiativer man kan tage for at afbøde de værste konsekvenser. De inddeler de mulige konsekvenser ud fra den forventede varighed af de enkelte problemer, der kan ramme forskellige dele af samfundet som følge af år 2000 problemet. De opdeler det i tidsintervaller for problemer der kan tænkes at vare et par dage, en måned, et år og et tiår.


Bogen er spændende og skræmmende læsning. Den fokuserer på amerikanske forhold, og dele af den er meget amerikansk. Men bogen er et godt redskab til at danne sig et overordnet billede, som kan bruges som ramme for den strøm af løsrevne informationer om år 2000 problemet der tilflyder os fra den daglige nyhedsstrøm. Forfatternes forventninger omkring konsekvenserne af år 2000 problemet og deres forslag til de tiltag, som den enkelte kan ty til for at dæmme op for de eventuelle konsekvenser, forekommer dog temmeligt overdrevne.


Edward Yourdon & Jennifer Yourdon "Time Bomb 2000: What the year 2000 computer crisis means to you!" Prentice Hall 1998.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Fiftytwo A/S
    Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere