Puha. Efter flere måneders råben op igennem medierne om hvor onde YouTube er, må Viacom nu også selv til at opføre sig ordentligt. EFF, Electronic Frontier Foundation, måtte have den store pegefinger frem.
I deres iver for at få fjernet materiale fra YouTube har Viacom sendt de såkaldte "copyright infringement notice"-breve til YouTube på de omkring 160.000 videoer, de mener overtræder deres ophavsret.
Men den udskældte lov, der giver hjemmel til at få fjernet materiale, der krænker ophavsretten, DMCA eller Digital Millenium Copyright Act, giver også hjemmel til "fair use." Fair use dækker parodier, korte klip til undervisningsformål eller citat og lignende.
Derfor måtte EFF på banen, da Viacom havde bedt om at få fjernet en parodi af tv-showet The Colbert Report, udarbejdet af græsrodsorganisationen MoveOn.org og filmselskabet Brave New Films.
Først påstod Viacom, at det slet ikke havde bedt om at få fjernet klippet og forsvarede parodien, ikke mindst rettet til at lave en sådan, også selvom der blev brugt klip fra Viacoms shows. De måtte dog til sidst indrømme, at de havde bedt om at få fjernet klippet.
EFF lagde derfor sag an mod Viacom for misbrug af DMCA på vegne af MoveOn.org og Brave New Films.
Det har nu resulteret i en aftale mellem EFF og Viacom. Viacom har offentligt forpligtet sig til at respektere "fair use"-rettigheder, herunder, som de skriver, retten til "Creative, Newsworthy or Transformative Use."
Derudover skal Viacom manuelt finde ud af, om materialet overtræder deres ophavsret, samt træne deres medarbejdere i at genkende "fair use." Desuden skal Viacom lave en hotline, hvor folk kan klage over DMCA-misbrug.
EFF er forståeligt nok glade for aftalen og har som følge af den droppet retssagen mod Viacom.