Sådan skal it redde klimaet

Syv af verdens største it-selskaber vil gå foran med drastiske co2-reduktioner. Nu har it-branchen fået sin egen København-aftale.

It-sektoren har en afgørende rolle når det gælder om at håndtere klimaudfordringen. Det blev tydeligt under en paneldebat fredag i København, hvor syv af verdens største it-leverandører gik sammen om at udsende en fælles erklæring om branchens bidrag til at tackle klimaproblemerne.

Foreningen IT-branchen havde indkaldt til mødet på Børsen, hvor Cisco, Dell, Fujitsu, HP, Intel, Konica Minolta og Microsoft var mødt frem for at diskutere hvordan teknologien kan bruges til at bekæmpe klimaændringerne og hvilke skridt it-branchen selv kan tage for at begrænse sin co2-udledning.

Debatten blev åbnet af klima- og energiminister Lykke Friis, som understregede at grøn it er nøglen til at reducere co2-fodaftrykket i en lang række sektorer.

Panelet diskuterede blandt andet hvordan smart grid-teknologi kan udnyttes til at gøre elnettet mere effektivt, og hvordan it-værktøjer kan bruges til telekonferencer og dermed reducere behovet for forretningsrejser.

Men den store nyhed var, at de syv store leverandører hver især har forpligtet sig til betydelige co2-reduktioner på helt op til 40 procent. Dette regnestykke skal dog læses med visse forbehold.

På klimatopmødet forhandles der om en co2-reduktion på 25-40 procent i 2020 i forhold til 1990-niveauet. USA har tilbudt en co2-reduktion på 17 pct. i 2020 i forhold til 2005, som imidlertid kun svarer til en reduktion på 3-4 pct. i forhold til 1990.

Så det kan være svært at beregne, hvor meget eksempelvis Dells løfte om en co2-reduktion på 40 procent i 2015 i forhold til 2007-niveau reelt kommer til at betyde. Cisco vil reducere med 25 procent i 2012, HP taler om 20 procent i 2013 sammenlignet med 2005, og hos Microsoft satser man på en 30 procent reduktion i 2012 sammenlignet med 2007-niveau.

"Vi deler alle ansvaret for at begrænse klimaændringerne. Vi bør ikke vente på en global aftale for at lave ændringer i vores organisationer," hedder det i en fælles udtalelse fra de syv it-firmaer, der fortsætter:

"Derudover opfordrer vi verdens regeringer til at implementere tiltag som vil facilitere udviklingen og udbredelsen af intelligente teknologier for at sikre, at de mulige it-effektiviseringer kan realiseres. Vi har brug for at starte nu," skriver firmaerne.

Cisco fortæller at man har halveret sin egen rejseaktivitet på to år ved at bruge TelePresence-teknologien til at holde videomøder. Der er også installeret TelePresence rum i Bella Centret under klimatopmødet, hvor forhandlerne kan holde videomøder med deres regeringer derhjemme.

Hos HP vil man også reducere strømforbruget for alle sine solgte produkter - lige fra stationære til bærbare og printere - med 40 procent inden 2011. Intel fremhæver, at hver ny processor-generation har bedre ydelse per watt end forgængeren. Det er en naturlig konsekvens af Moore's lov, som snarere skyldes pc-brugernes umættelige krav om højere ydelse end ønsket om at redde klimaet.

Den fælles erklæring fra it-branchens København-møde indeholder også en kraftig opfordring til verdens regeringer om at støtte og belønne innovation og forskning i it-sektoren og selv gå foran ved at investere i ny grøn teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere