En rapport udarbejdet før jul, anbefaler, at åbne standarder indføres ved tvang i det offentlige. Men rapporten blev aldrig offentliggjort, og var aldrig en del af debatten, da åbne standarder blev drøftet tidligere i maj.
Rapporten anbefaler, at standarder gøres obligatoriske for at høste gevinsten ved en mere effektiv forvaltning. Og for at øge konkurrencen.
I starten af maj drøftede folketinget De Radikales forslag om at kræve, at nye it-indkøb i det offentlige kun bliver brugt på åbne standarder efter 1. januar 2008. Men videnskabsminister Helge Sander og hans parti Venstre, samt Konservative, var imod.
Rapporten, udarbejdet af det it-strategiske kontor under IT- og Telestyrelsen, som hører under Videnskabsministeriet, anbefaler netop en gennemførelse.
De tre hovedkonklusioner er:
1. Åbne standarder bidrager positivt til udviklingen af digital forvaltning, blandt andet ved at understøtte innovation og konkurrence på markedet.
2. Det offentlige har en vigtig rolle i standardiseringen og bør forholde sig proaktivt til åbne standarder.
3.Det anbefales, at åbne standarder gøres obligatoriske, hvor det er nødvendigt for at skabe interoperabilitet og dermed en integreret forretningsproces, og hvor gevinster er større end omkostninger i den konkrete forretningsproces.
Videnskabsminister Helge Sander(V) er indkaldt til åbent samråd tirsdag den 23. maj. I et svar til den radikale it-ordfører, Morten Helveg Petersen, har videnskabsministeriet nemlig tidligere svaret, at man ikke i ministeriet var i stand til at beregne, hvad åbne standarder vil koste at indføre i det offentlige.
De Radikale og Dansk Folkeparti har presset på for at få indført åbne standarder, og for at få udregnet, hvad prisen ville blive. Derfor er der nu lagt op til flere spørgsmål til Videnskabsministeren, når parterne mødes igen tirsdag.
Blandt andet hvorfor rapporten med anbefalingerne, ikke har været inddraget i den debat, som endte med en afvisning fra videnskabsminister Helge Sanders side.
(Kilde: Belingske Tidende)