Hvis verdens største chipfirma Intel får sin vilje, kan vi snart vinke farvel til pc'ens traditionelle opstartskærm. Det lille stykke software, som vækker pc'en til live - kaldet Basic Input Output System (BIOS) - har ikke forandret sig meget i de seneste år, mens pc'ens andre komponenter har gennemgået en fantastisk udvikling.
Intel mener at det er på tide at sende det gamle BIOS på pension. Softwaren har til opgave at skabe forbindelse mellem de forskellige hardwareenheder i pc'en og undersøge, om alle elementer fungerer korrekt. BIOS gør sig bemærket med tekstmeddelelser og bip-lyde - ikke en særlig intuitiv brugerflade.
Afløseren for BIOS har fået navnet "Extensible Firmware Interface" (EFI) og er faktisk et lille operativsystem i sig selv. I modsætning til BIOS kan EFI vise grafik i høj opløsning allerede under opstart, og programmet indeholder sit eget netværksmodul, som eksempelvis kan anvendes til fjerndiagnoser.
EFI er skrevet i programmeringssproget C, mens BIOS er programmeret med maskinsproget Assembler. Intel fortæller at EFI kan udvides med almindelige programmør-værktøjer - og det kan endda simulere en almindelig BIOS-opsætning.
Det nye minioperativsystem skal endda være i stand til at køre videre, hvis Windows eller et andet operativsystem er gået ned. Brugeren kan så skifte til EFI, ændre opsætningen eller udskifte drivere og genoprette systemet mens det kører videre.
En prototype af EFI blev fremvist på Intel Developer Conference i sidste uge. Intel viste hvordan en netværksdriver kunne udskiftes og USB-enheder omkonfigureres uden at pc'en skulle genstartes.
BIOS blev oprindelig udviklet af IBM for 20 år siden, men ingen havde troet, at det skulle overleve i så mange år. IBM regnede med en produktlevetid på 250.000 maskiner - men i mellemtiden er der produceret hundreder af millioner pc'er med BIOS.