»Det kan godt være at den er dyr i anskaffelse, men hvis man ser på return on investment, så er det en helt anden snak.« En sådan salgstale suppleret af nogle farvestrålende grafer, der viser hvor hurtigt investeringen kan tjenes hjem igen, er noget som langt de fleste IT-chefer har oplevet når de har haft besøg af IT-sælgere.
Men i virkeligheden kan man reelt ikke bruge de return on investment udregninger som IT-sælgerne præsentere til særlig meget. Det fastslår lektor Peter Skærbæk fra Institut for produktion og erhvervsøkonomi på Handelshøjskolen i København.
»Det virker måske imponerende for ikke-økonomer, men reelt kan man ikke bruge dem til noget,« fastslår Peter Skærbæk.
Return on investment (ROI) er et udtryk for hvor hurtigt en investering tjenes hjem igen. Køber man eksempelvis et nyt ERP-system, så vil en ROI på 20 procent det første år betyde at 20 procent af investeringen tjenes hjem de første 12 måneder som følge af øget effektivitet og lignende.
Men en beregning af den præcise ROI er meget afhængig af den enkelte virksomheds vilkår og sammensætning. Desuden er det uhyre vanskeligt at forudsige hvor store besparelserne vil blive.
»For IT-investeringer vil indtægterne ofte være i form af besparelser gennem mere effektiv administration, og disse besparelser kan være svære at anslå,« påpeger lektor ved Institut for finansiering ved Handelshøjskolen i Århus, Peder Harbjerg Nielsen.
De to eksperter fastslår derfor, at de generelle beregninger som mange IT-sælgere præsenterer, reelt ikke kan bruges af den enkelte virksomhed.
»Det ren og skær salgsretorik,« påpeger Peter Skærbæk.
Hos Dansk Industris IT-branchefællesskab, ITEK, erkender direktør Tom Togsverd at man ikke kan lave en standard formel for hvor hurtigt en investering tjenes hjem.
»Den enkelte virksomhed bør gøre sine egne antagelser og kalkuler,« understreger Tom Togsverd.
Læs mere i dagens udgave af IT-avisen ComON. Læs også om:
HP vil tættere på sine kunder
HP vil ikke længere nøjes med at sælge kasser. For fremtiden vil selskabet hjælpe kunderne med at spare penge.
Apple runder to millioner musik-downloads
Apples musikforretning iTunes Music Store har nu rundet to millioner downloads, men de første brugere er begyndt at distribuere musikken ulovligt.
HP og Microsoft sætter kursen mod Athen
Hewlett Packard og Microsoft benyttede WinHEC messen i New Orleans til at præsentere et helt nyt fælles computerkoncept, der skal fungere som kommunikations-konsol til erhvervslivet.
IT i udviklingslande
En dansk netværksforening forsøger at samle virksomheder, politikere og uafhængige organisationer for at kortlægge teknologiens rolle i udviklingsarbejdet.
God start for mentorportal
HK's mentorpotal er kommet godt fra start. Initiativet har skabt kontakter mellem ledige IT-folk og IT-branchen.
I denne uge sætter vi fokus på IP- og fastnettelefoni:
Usikker fremtid for IP-telefoni
Rendyrket IP-telefoni som alternativ til det traditionelle telefonnet venter lige om hjørnet, spår teleanalytiker. Men en forsker tvivler.
Rustet til fremtiden
Det var en stor mundfuld, da Holbæk Kommune udstyrede over 1000 medarbejdere og 140 forskellige lokationer med IP-telefoner. Men nu er både datanetværk og telefonsystem fremtidssikret.
Internet telefoni
IP-telefoni kan spare virksomheden mange penge og tilføre nye muligheder og konkurrencefordele. Men Internet-telefoni er stadig ikke godt nok. Endnu.
En sårbar teknologi
De mange spændende muligheder i IP-telefonien kan friste, men IP-netværket bliver jo næste dagligt angrebet. To eksperter er dog enige om, at virksomhedens telefonsystem ikke behøver at være i fare, hvis det er installeret korrekt.
Softwarebaserede IP-telefoner
Et stykke software og en mikrofon er det eneste, der skal til for at kunne tale billigt over internet.