IFPI: Dom gør piratsager dyrere

Ulovlige fildelere med åbne trådløse internetforbindelser er kommet udenfor rækkevidde af IFPIs normale sanktioner. Derfor er fysisk bevissikring eneste vej frem, og det bliver dyrt, siger IFPI.

Det var et sort dag for film- og musikbranchens interesseorganisation, IFPI, da Landsretten i mandags frikendt en mand i Randers for piratkopiering.

Organisationen er ikke uden grund rasende over rettens afgørelse:

"Dommen slog fast, man kan slippe for at betale erstatning, selv om det kan påvises, at der fra ens internetforbindelse har fundet ulovlig kopiering og distribution sted," siger talsmand for IFPI Danmark Jesper Bay.

Et ubeskyttet trådløst netværk spillede en central rolle i retten. Det samme var tilfældet da Østre Landsret for en måned siden frikendte to kvinder for piratkopiering. I alle tilfælde var det en mulighed, at andre havde koblet sig på de anklagedes internetforbindelse.

"Hvis ikke rettighedshaverne kan bevise, at det netop er indehaveren af den pågældende internetforbindelse, der har udført ulovlighederne, er der ikke noget at komme efter for kunstnere og producenter, mener retten. Selv om rettighedshaverne bliver snydt for penge ved, at deres musik bliver kopieret og distribueret uden deres tilladelse," hedder det i en kommentar fra IFPI-talsmanden.

Hvis fildelere over en bred bank blot benytter sig at ubeskyttede trådløse internetforbindelser er IFPIs hidtidige kampagne mod piratkopiering kørt i sænk, erkender organisationen. Eneste mulighed for at stoppe ulovlige fildeling er at benytte fogedretssystem. Hvis man har begrundet mistanke om at der foregår krænkelser af ophavsretten kan man med en fogedretskendelse i hånden møde op tidligt om morgenen og beslaglægge computer-udstyret hos den mistænkte piratkopist. Hvis harddisken viser sig at indeholde ulovlige filer, falder hammeren med stort sandsynlighed. Men den form for fremgangsmåde er langt mere besværlig og langt mere kostbar end IFPIs hidtidige taktik, siger organisationen.

Frem til de to skelsættende domme i Østre og Vestre landsret har IFPI haft stor succes med at sende trusselsbreve til ejerne af de IP-adresser, hvortil man kunne se der blev downloadet ulovligt materiale. Mange har indgået forlig og betalt de krævede erstatningssummer, men, den indkomstkilde må plade- og musikbranchen nu regne med tørrer ud.

"Det står klart, at de seneste domme kan tvinge AntiPiratGruppen til fremover i langt højere grad at foretage fysisk bevissikring hjemme hos piraterne. Det er naturligvis væsentligt mere ressourcekrævende. Ikke blot for AntiPiratGruppen og rettighedshaverne, men også for Fogedretten, der skal bistå rettighedshaverne i sådanne sager. Dermed tvinges anti-piratarbejdet ind i en ny fase, som de fleste gerne ville have været foruden - sandsynligvis også piraterne, som kan imødese højere erstatningskrav pga. denne langt dyrere sagsbehandling," lyder meldingen fra IFPIs danske talsmand.
Organisationen håber dog på, at det vil kunne lade sig gøre at påvirke politikerne til at indføre restriktioner a la 3 strikes:
"De tre seneste retsafgørelser understreger behovet for, at internetudbyderne bør spille en langt mere aktiv rolle i kampen mod de ulovlige aktiviteter på nettet, sådan som det for tiden diskuteres i en arbejdsgruppe under Kulturministeriet. Synspunktet er ikke populært blandt internetudbyderne. Pirater er jo - normalt - også bredbåndskunder. Men hvis det forhold, at man vælger ikke at beskytte sin trådløse internetforbindelse, gør det muligt at fraskrive sig ethvert ansvar for, hvad der foregår på den pågældende forbindelse, er der ikke længere tale om blot et rettighedshaverproblem. Så har både internetudbydere og resten af samfundet et problem, som den ulovlige kopiering og distribution af musik og film kun er begyndelsen på," hedder det hos IFPI Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere