IFPI: Dom gør piratsager dyrere

Ulovlige fildelere med åbne trådløse internetforbindelser er kommet udenfor rækkevidde af IFPIs normale sanktioner. Derfor er fysisk bevissikring eneste vej frem, og det bliver dyrt, siger IFPI.

Det var et sort dag for film- og musikbranchens interesseorganisation, IFPI, da Landsretten i mandags frikendt en mand i Randers for piratkopiering.

Organisationen er ikke uden grund rasende over rettens afgørelse:

"Dommen slog fast, man kan slippe for at betale erstatning, selv om det kan påvises, at der fra ens internetforbindelse har fundet ulovlig kopiering og distribution sted," siger talsmand for IFPI Danmark Jesper Bay.

Et ubeskyttet trådløst netværk spillede en central rolle i retten. Det samme var tilfældet da Østre Landsret for en måned siden frikendte to kvinder for piratkopiering. I alle tilfælde var det en mulighed, at andre havde koblet sig på de anklagedes internetforbindelse.

"Hvis ikke rettighedshaverne kan bevise, at det netop er indehaveren af den pågældende internetforbindelse, der har udført ulovlighederne, er der ikke noget at komme efter for kunstnere og producenter, mener retten. Selv om rettighedshaverne bliver snydt for penge ved, at deres musik bliver kopieret og distribueret uden deres tilladelse," hedder det i en kommentar fra IFPI-talsmanden.

Hvis fildelere over en bred bank blot benytter sig at ubeskyttede trådløse internetforbindelser er IFPIs hidtidige kampagne mod piratkopiering kørt i sænk, erkender organisationen. Eneste mulighed for at stoppe ulovlige fildeling er at benytte fogedretssystem. Hvis man har begrundet mistanke om at der foregår krænkelser af ophavsretten kan man med en fogedretskendelse i hånden møde op tidligt om morgenen og beslaglægge computer-udstyret hos den mistænkte piratkopist. Hvis harddisken viser sig at indeholde ulovlige filer, falder hammeren med stort sandsynlighed. Men den form for fremgangsmåde er langt mere besværlig og langt mere kostbar end IFPIs hidtidige taktik, siger organisationen.

Frem til de to skelsættende domme i Østre og Vestre landsret har IFPI haft stor succes med at sende trusselsbreve til ejerne af de IP-adresser, hvortil man kunne se der blev downloadet ulovligt materiale. Mange har indgået forlig og betalt de krævede erstatningssummer, men, den indkomstkilde må plade- og musikbranchen nu regne med tørrer ud.

"Det står klart, at de seneste domme kan tvinge AntiPiratGruppen til fremover i langt højere grad at foretage fysisk bevissikring hjemme hos piraterne. Det er naturligvis væsentligt mere ressourcekrævende. Ikke blot for AntiPiratGruppen og rettighedshaverne, men også for Fogedretten, der skal bistå rettighedshaverne i sådanne sager. Dermed tvinges anti-piratarbejdet ind i en ny fase, som de fleste gerne ville have været foruden - sandsynligvis også piraterne, som kan imødese højere erstatningskrav pga. denne langt dyrere sagsbehandling," lyder meldingen fra IFPIs danske talsmand.
Organisationen håber dog på, at det vil kunne lade sig gøre at påvirke politikerne til at indføre restriktioner a la 3 strikes:
"De tre seneste retsafgørelser understreger behovet for, at internetudbyderne bør spille en langt mere aktiv rolle i kampen mod de ulovlige aktiviteter på nettet, sådan som det for tiden diskuteres i en arbejdsgruppe under Kulturministeriet. Synspunktet er ikke populært blandt internetudbyderne. Pirater er jo - normalt - også bredbåndskunder. Men hvis det forhold, at man vælger ikke at beskytte sin trådløse internetforbindelse, gør det muligt at fraskrive sig ethvert ansvar for, hvad der foregår på den pågældende forbindelse, er der ikke længere tale om blot et rettighedshaverproblem. Så har både internetudbydere og resten af samfundet et problem, som den ulovlige kopiering og distribution af musik og film kun er begyndelsen på," hedder det hos IFPI Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering