Artikel top billede

Svær fødsel for 3 strikes

(Opdateret 16:06) Trådløse net spænder ben for omstridt fransk indgreb.

Den berygtede Hadopi-lov, som indfører 3 strikes-ordningen med lukning af fildeleres internet, trådte i kraft i Frankrig ved starten af 2010. Men endnu har ingen franskmænd fået kappet deres internetforbindelse eller modtaget nogle af de tre forudgående advarsler, som har givet navn til 3 strikes-modellen.

Loven, der skal implementeres af et særligt administrativt organ ved navn Hadopi, er nemlig stødt ind i flere problemer. De første aktiviteter – udsendelse af advarselsbreve – kan derfor først ventes til september. Det oplyser den franske ambassade til ComON.

En væsentlig del af problemerne skyldes, at det franske datatilsyn har nægtet at godkende elementer af den indsamling af IP-adresser, som Hadopi-ordningen arbejder med.

Fransk Koda ikke godkendt

Datatilsynet CNIL (Commission Nationale Informatique et Libertés ) skal blandt andet godkende, at private organisationer, som repræsenterer rettighedshavere, indsamler IP-adresser til brug for Hadopi-organets udsendelse af advarsler til fildelere.

Men nogle af organisationerne, blandt andre SACEM, der omtrent svarer til danske Koda, har ikke kunnet få denne godkendelse, oplyser medieofficer Frédéric Strauss ved den franske ambassade i Sverige til ComON.

En anden væsentlig forhindring for klipning af franske piraters internet handler om sikringen af en trådløs internetforbindelse.

Hvis rettighedshaverne går efter en person, de mener har downloadet eller delt ulovligt materiale via en ubeskyttet trådløs netforbindelse, skal de lige som i Danmark kunne dokumentere, at det rent faktisk er ejeren af IP-adressen, og ikke en nabo eller en helt tredje person, der koblede sig på forbindelsen og udførte de påståede digitale misgerninger.

Usikrede WiFi

Den franske Hadopi-lov forsøger at komme udenom det problem ved at kræve, at den anklagede gør sit trådløse net sikret mod fremmedes brug.

Der er ikke tale om, at usikrede trådløse net som sådan er gjort direkte ulovlige, men indehaveren vil kunne anklages for forsømmelse, hvis han har undladt at sikre sin netforbindelse. Det betyder, at hvis Hadopi-systemet opdager trafik med ulovligt materiale fra en fransk IP-adresse med et usikret trådløst netværk, vil ejeren at IP-adressen blive truet med bøder og lukning af netforbindelsen, medmindre han tager skridt til at sikre det trådløse net.

Spørgsmålet er bare: Hvilken sikring er så god nok?

Hadopi-loven kræver, at indehaveren af det trådløse net, som er involveret i en rettighedssag, skal tilbydes en applikation, der kan gøre hans net sikkert.

Staten udikler sikkerhedsprogram

Udviklingen af denne sikkerheds-applikation er imidlertid blevet forsinket, og før den er færdig, kan systemet ikke gå i gang, forklarer Frédéric Strauss.

Applikationen er ganske vigtig brik i 3 strikes-spillet:

Hvis man tager den tilbudte sikkerhedsapplikation i anvendelse og sikrer sit net, kan man slippe for videre tiltale. Men lader man sit net forblive usikret – og bliver der fortsat registreret fildeling med ulovligt materiale på ens IP-adresse – vil man blive udsat for Hadopi-organets straf: Først email-advarsler om at stoppe, så bødestraf eller lukning af internetforbindelsen i op til et år (og tilhørende blacklisting, så man ikke kan bestille en nye netforbindelse hos en anden udbyder, mens lukke-straffen står på).

Dansk advarselsmodel

Også herhjemme har indgreb mod ulovlig fildeling vist sig at være en mere vanskelig opgave end først antaget.

Et udvalg under kulturministeriet har siden efteråret sidste år arbejdet med at uforme anbefalinger til en dansk pendant til franskmændenes og briternes anti-pirat-love.

Hverken ministeriet eller udvalgets medlemmer, der tæller diverse rettighedsorganisationer som IFPI og Koda samt Forbrugerrådet og Advokatrådet, er særligt meddelsomme om arbejdet, men ifølge ComONs oplysninger det ene og alene en model med advarselsbreve, der arbejdes med.

Men selvom modellen har været skitseret og debatteret længe (Dansk Industri erklærede sidste år, at modellen nu var klar til at blive sat i værk) er der endnu mange uafklarede punkter. Et af de mere ømtålelige er spørgsmålet om penge: Hvem skal betale for administrationen af en ordning, der registrerer ulovlige downloads og sender advarselsbreve til ejerne af de relevante IP-adresser?

Ifølge ComONs oplysninger er en egentlig 3 strikes-model med lukning af piraters netforbindelse ikke på bordet i kulturministeriets arbejdsgruppe.
 

Opdatering 16:06: Det oplyses nu, at det franske datatilsyn CNIL har godkendt, at organsiationen SACEM samt tre andre tilsvarende rettighedsorganisation får lov at indsamle IP-adresser.

 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere