Den kinesiske internet-mur fungerer ikke nær så godt som mange har troet. Det fortæller forskere fra University of California og University of New Mexico, der har gennemført en teknisk analyse af filteret. Det er ikke mindst bemærkelsesværdigt, fordi internet-muren ifølge de kinesiske myndigheder slet ikke eksisterer.
Men forskerne fra USA er nu ikke i tvivl om, at Kina faktisk censurerer websider, men landet bruger en anden form for kontrol end hidtil troet. Der findes tilsyneladende ikke en færdig liste over forbudte websites.
I stedet bliver datatrafikken som flyder gennem den kinesiske del af nettet løbende filtreret efter bestemte ord og adresser, og hvis de dukker op, sendes en besked til kilde-serveren om at stoppe overførslen.
Forskerne undersøgte systemet ved at sende en række datastrømme med forbudte ord ind i det kinesiske net. Eksperimentet viser, at blokeringen ofte ikke finder sted i det øjeblik, datapakkerne kommer ind på det kinesiske net, men først langt dybere inde i nettet. Helt op til 28 procent af datastrømmene blev slet ikke blokeret.
Det viser ifølge forskerne, at kinesiske internetbrugere ofte kan få adgang til internet-indhold, som ellers normalt er på den sorte liste. Det er ofte helt tilfældigt, om websider bliver blokeret eller ej. Og specielt i perioder hvor internet-trafikken er meget høj, kan filteret blive overbelastet og slippe flere »farlige« ord igennem end normalt.
Men forskerne tilføjer, at selve ideen om netovervågning faktisk er meget effektiv, for det har fået mange kinesiske brugere til at udøve en form for selvcensur.