It-fagforeningen Prosa blæser til kamp mod overvågning i en serie af videoer, som nu er offentliggjort på YouTube. Her bliver der blandt andet sat fokus på, hvordan danskerne kan risikere at få deres elektroniske kommunikation og telefonsamtaler overvåget. På en komisk måde skal de illustrere, hvad konsekvenserne af den omfattende logning af borgernes trafikdata ved internetbrug er. De syv videoer er produceret i kølvandet på et debatmøde om overvågning, som Prosa holdt i sidste måned.
Det grundlæggende budskab er, at den politiske rationale bag lognings-bekendtgørelsen bør genovervejes. Lige siden september 2007 har danske udbydere af internet og telefoni været forpligtet til at registrere og gemme en række oplysninger om den trafik, der foregår gennem deres net. Det er en konsekvens af lognings-bekendtgørelsen, der blev vedtaget som en del af terrorpakken med stemmerne fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.
Men senest har Socialdemokraternes tidl. it-ordfører Magnus Heunicke sat spørgsmålstegn ved, om overvågningen reelt er nødvendig.
Prosas formand Niels Bertelsen mener at digital overvågning er en farlig glidebane.
»Som udgangspunkt skal al mobiltelefon, al mailkorrespondance og al mailtrafik registreres, og politiet har adgang til dem hvis de kan få en retsgenkendelse. I dag er det sådan, at retskendelser på dette område falder forholdsvis nemt hos dommerne, dvs. det er nemt for politiet at få adgang til at overvåge de enkelte borgere,« siger Niels Bertelsen i et videoklip på YouTube.
Han henviser til, at hvis en mistænkt har kontakt med andre, bare via telefonen, så kan politiet udvide overvågningen til også at omfatte dem som har været i kontakt med den mistænkte.
»Nogle af argumenterne fra politikernes side er så, at hvis man ikke har noget at skjule, så er der heller ikke nogen grund til ikke at blive overvåget. Det er jo at vende vores normale retsforståelse om. Det man gør er at sige fra starten af, at alle borgere er skyldige indtil de kan bevise det modsatte, og det er jo en paradoksal situation at sætte sig i som samfund, at man i forbindelse med at forsvare demokratiet, er i gang med at ødelægge det,« siger Niels Bertelsen.