Google skal betale for det indhold, som søgemaskinefirmaet tjener penge på.
Det mener Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen, der som et led i et medieudspil vil have undersøgt, om det er muligt at lægge en afgift på Google og andre søgemaskiners omsætning.
Regeringspartiet Venstre afviser kategorisk en skat på internetsøgninger.
Oppositionen får inspirationen fra Frankrig, der har været først fremme med ideen om at lægge en afgift på Google. Tidligere i år støttede den franske præsident, Nicolas Sarkozy, en ide om at beskatte søgegiganten. Sarkozy mener, at det er uretfærdigt, at Google, der har europæisk hovedkvarter i Irland, ikke skal betale skat i de lande, hvor folk klikker på online-annoncerne.
Socialdemokraternes Mogens Jensen understreger, at Socialdemokraterne ikke har konkrete planer om en afgift, men gerne vil have undersøgt, om det er muligt.
"Vi beder i oplægget om en redegørelse for mulighederne for at indføre sådan en afgift enten i Danmark eller i EU-regi" forklarer Mogens Jensen.
Han mener, at Google og andre søgemaskiner bør betale for den information, som de tjener deres penge på og giver som eksempel, at Google har aftalt med forskellige organisationer at kompensere for indhold, som de bruger til nogle af firmaets tjenester, eksempelvis Google Books.
”Det er et forslag om en afgift på Google og andre søgemaskiners omsætning. Når man søger på Google, tjener de penge på indhold, som de ikke betaler for. Vi vil gerne have, at de skal bidrage til finansieringen af det, som de tjener penge på. Men vi vil først tage stilling til, om vi skal indføre afgiften, efter vi har fået en redegørelse,” siger Mogens Jensen.
Forslaget bliver på det kraftigste kritiseret af Venstres skatteordfører, Mads Rørvig, der frygter, at brugerne i sidste ende vil betale for afgiften.
”En skat på Google er en skat på forbrugerne. Vi ved, at regningen for en skat på erhvervslivet altid vil ende hos forbrugerne, siger Venstres skatteordfører Mads Rørvig i en pressemeddelelse.
”Har SF og Socialdemokraterne tænkt sig, at vi skal sidde med dankortet fremme, hver gang vi skal lave en søgning på internettet?”, spørger Mads Rørvig.
Socialdemokraternes ordfører siger, at Venstre har misforstået hans forslag.
”Det er ikke noget, der bliver pålagt den enkelte forbruger, men Google der skal betale en andel af deres omsætning. Forbrugeren skal ikke have dankortet frem,” siger Mogens Jensen.
Men Venstre mener, at det i sidste ende vil koste forbrugerne penge, fordi Google vil lægge skatten over på forbrugeren?
”Der er ingen, der i dag betaler for at bruge Google. Hvordan kan en forbruger komme til at betale for det i fremtiden? Det forstår jeg ikke. Det er der ikke nogen logik i,” siger Mogens Jensen.
Mogens Jensen understreger desuden, at en regering, hvor socialdemokraterne er med, ikke vil indføre en afgift på søgemaskiner i den første regeringsperiode, eftersom Socialdemokraterne og SF allerede har lavet et skatteudspil, Fair Forandring, der skal gælde i første periode.
”Hvis det skulle komme på tale, bliver det først i anden regeringsperiode,” siger Mogens Jensen.
Ideen om en Google-afgift skabte fredag lidt forvirring på Christiansborg. Forslaget om en redegørelse for muligheden for en afgift på Google står i et fælles medieudspil, som Socialdemokraterne, SF og De Radikale offentliggør i næste uge, fortæller Mogens Jensen.
Alle i De Radikale havde dog tilsyneladende ikke helt styr på, hvem der mener hvad.
"R støtter ikke S-SF's ide om at beskatte Google," skrev De Radikale fredag eftermiddag på Twitter.