Den digitale fremtid

Af Per Helle, formand for Dansk Dataforening

Den længe ventede rapport, Det Digitale Danmark, er nu landet på ministerens bord. Rapporten er fyldt med forslag til at bringe Danmark i front på den IT-politiske bane.
Rapporten er for mig at se i det store hele blevet så visionær, at målene er inde for rækkevidde. Og det skal en rapport, der skal omsættes til politisk virkelighed jo være.


Det er vigtig for mig at slå fast, at Dansk Dataforening er meget tilfreds med rapporten. Der er lavet et godt stykke arbejde af udvalget, ministeriet og de mange, der på den ene eller anden måde har bidraget til rapporten. Derfor skal mine følgende kommentarer også læses med dette positive syn på rapporten, selvom jeg mener, at rapporten indimellem mangler "luft". To forhold vil jeg trække frem: uddannelse og ikke mindst den fortsatte opgave med at sikre politisk fokus på IT-området. Initiativerne indenfor den digitale forvaltning, elektronisk handel, en dansk indsats på Internettet og erhvervslivets muligheder for aktieoptioner og straksafskrivninger af IT-investeringer er derimod særdeles visionære, men som jeg af pladsmæssige grunde ikke vil komme ind på.


Uddannelse


På dette område er det min opfattelse, at målsætningen om livslang læring ikke er tilstrækkeligt, når man tager i betragtning, at fokusområdet for rapporten er IT og anvendelse af IT. Netop IT-værktøjer bør i stigende grad anvendes i undervisningen, hvis Danmark skal have en arbejdsstyrke, der er dygtig til at anvende IT i alle sammenhænge.


Initiativet omkring en pc-ordning til alle offentligt ansatte lærere er et udmærket initiativ, da netop denne gruppe er i klemme som følge af, at en stor del af denne gruppe er ansat på tjenestemandslignende vilkår og derfor ikke kan få adgang til en hjemme pc-ordning baseret på bruttolønsmodellen. Imidlertid burde en visionær rapport have væsentligt større ambitioner og kræve, at alle offentligt ansatte får adgang til en hjemme-pc ordning.


IT-politisk beslutningskraft


INFO 2000 rapporten, der kom i 1994, havde en tidshorisont på fem år. Den rapport, der ligger nu, har en horisont på tre år. Hvilken tidshorisont skal den næste rapport have? Et år? Et halvt år?


Jeg mener der bør etableres en IT-vismandsinstitution, der permanent kan benchmarke Danmarks IT-udvikling. Dette ville sikre en uafhængighed og "kvalitet", som vi kender det fra f.eks. Det Økonomiske Råd. Forslag og analyser herfra ville automatisk få en større slagkraft, som følge af uafhængigheden.


Af Per Helle
formand for Dansk Dataforening




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Hewlett-Packard ApS
    Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere