SKAT på tynd is i sager om fladskærme

International toldeksepert kritiserer SKAT for at opkræve tvivlsomme afgifter på fladskærme. Samtidig klager importører over langsom sagsbehandling hos SKAT.

Sagerne om efterbetaling af told mod en række fladskærmsimportører får en international toldekspert til at rette en skarp kritik mod de danske toldmyndigheder.

Afdelingschef i den hollandske afdeling af revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers, Jos Verstraten, siger til ComONs søsterblad CRN, at de danske myndigheder har valgt at sætte kikkerten for det blinde øje i sagerne om tarifering af fladskærme. Siden 2004 har der nemlig i en lang række EU-lande raset en voldsom diskussion om lovgrundlaget for at opkræve told på fladskærme.

Blandt andet har Tyskland og Holland på den baggrund valgt at fortolke reglerne betydeligt mere liberalt end i Danmark. Verstraten sætter derfor et alvorligt spørgsmålstegn ved de danske myndigheders forvaltning af reglerne.

»Efter min opfattelse er det yderst tvivlsomt, om reglerne giver de danske myndigheder ret til at kræve efterbetaling og bøder for import af fladskærme. I øvrigt må det være meget svært for virksomhederne at forstå, at de danske toldmyndigheder nu flere år senere kommer og kræver betaling i sager, der typisk ligger flere år tilbage,« siger Jos Verstraten.

Herhjemme fører SKAT i øjeblikket en række efterbetalingssager mod flere importører af fladskærme. Ifølge CRNs oplysninger er der i alt tale om efterbetalinger på et sted mellem 35 og 50 millioner kroner.

At der har kunnet komme så vidt skyldes ifølge Dansk Erhverv blandt andet SKATs langsommelige sagsbehandling. Importører har nemlig mulighed for på forhånd at få en bindende tilsagn fra SKAT om, hvilke toldsatser, der skal benyttes for en bestemt vare, men SKAT forbeholder sig ret til at bruge op mod tre måneder på sagsbehandlingen, og så lang tid kan virksomhederne ikke vente, siger chefkonsulent Ole Schmidt fra Dansk Erhverv.

»Det er dybt problematisk, at virksomhederne ikke hurtigt kan få klarhed over, hvilken toldsats, der er den gældende,« siger Ole Schmidt.

Kritikken bakkes op af direktør Jan Bandsberg Nielsen fra skærmimportøren Amitech.

»SKAT er lidt besværlige på det her område. Konkret har vi ikke kunnet få svar på, om der skal betales afgift for en bestemt skærm,« siger han

Specialkonsulent Boje Jørgensen fra SKAT afviser kritikken af myndighedernes håndtering af reglerne.

»Der er forskel i praksis fra land til land, og hvis Holland og Tyskland gør tingene anderledes, er det deres problem,« siger han.

Kritikken af den lange sagsbehandlingstid er ifølge Boje Jørgensen også skudt over målet.

»Reglerne giver os lov til en sagsbehandlingstiden på op til tre måneder for forhåndsgodkendelser. Men jeg kan ikke se, hvorfor virksomheder ikke skulle kunne læse og forstå de gældende regler. De har vel ansat teknikere, som er i stand til at at forstå reglerne. Kan de ikke det, er det de forkerte teknikere, man har ansat, « siger Boje Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere