Bankerne går nu i direkte konkurrence med den officielle digitale signatur, som Videnskabsministeriet har udpeget TDC til at levere. Det sker ved at tilbyde den digitale signatur, som bankerne i dag bruger i deres netbanker, til virksomheder og institutioner, som ønsker sikker digital kommunikation.
Dermed bakker bankerne ikke op om indsatsen for én fælles IT-signatur i Danmark.
»Hvis der er nogen indholdsudbydere, der kunne tænke sig at anvende den digitale signatur i netbankerne til kommunikation med deres kunder - ved siden af TDC eller alene med os - så er det er en forretningsmulighed for os,« siger chef for e-banking i Nordea Danmark, Jesper Matthiessen til Ingeniøren.
Kunderne kan f.eks. være forsyningsselskaber eller realkreditinsitutter, der med ét slag får adgang til sikker kommunikation med 1,6 millioner netbankbrugere. Bankerne har nemlig allerede i dag det kundegrundlag som TDC først nu er ved at opbygge.
I kontrakten med Videnskabsministeriet om at levere den digitale signatur til danskerne, indgår det blandt andet at mere end en tredjedel af kontaktsummen på 40 mio. kroner kun udbetales til TDC, hvis selskabet kan skaffe 1,3 mio. brugere indenfor fire år.
Udmeldingen er samtidig en afvisning fra bankernes side om at erstatte certifikatet i netbankerne med OCES-certifikat, som danner grundlaget for den officielle digitale signatur.
Selv om Datatilsynet har fastslået, at OCES-signaturen er sikker nok til langt de fleste anvendelsesområder, mener bankerne, at OCES netop ikke er godt nok til netbanking. Den kræver nemlig ikke at kunderne personligt møder frem for at få udstedt en digital signatur, og det er et kardinalpunkt for bankerne.
»Vi ser vores kunder i øjnene og har fysisk konstateret, at de er dem, de giver sig ud for at være. Når vi giver borgerne mulighed for at flytte fra en konto til en anden, skal vi have en hamrende god identifikation,« siger Jesper Matthiessen.