Spilcomputere trodser den grønne bølge

Nvidia og AMD trodser denne grønne pc-trend med nye strømslugende grafikkort. Grænsen er snart nået.

Mens computere i den brede mellemklasse bliver stadig mere »grønne« er tendensen den modsatte på high-end-markedet, hvor maskinernes elforbrug nærmest eksploderer. Den moderne computer udvikler sig i flere retninger i dag - på den ene side er de små ultramobile enheder som Eee PC og Classmate med lang batterilevetid. Og på den anden side kommer så entusiast-modellerne til skrivebordet, hvor selv en 1.250 watt strømforsyning efterhånden er ved at være lige i underkanten.

Både Nvidia og ATI sælger grafikkort som absolut ikke kan betegnes som »grønne«. De store monster-kort GTX 280 og 4870 X2 fra henholdsvis Nvidia og ATI sluger begge op til 250 watt. For et par år siden var dette nok til en hel computer.

Og ikke nok med det. For de hurtigste computere på markedet kombinerer to eller hele fire grafikkort i samme maskine. Her kan strømforbruget altså ramme 1.000 watt i værste tilfælde - alene til grafikbehandlingen.

Ifølge pc-producenterne er grænsen efterhånden ved at være nået for pc-strømforbruget i private hjem. En almindelig stikkontakt må højest levere 2.300 watt og denne grænse kan hurtigt blive nået, hvis en high-end-pc, skærm og andet udstyr tilsluttes samme stik.

Når der løber strøm i en stikkontakt, udvikles der varme. Løber der meget strøm, kan stikkontakten blive så varm, at der er risiko for, at den smelter, og der opstår brand. Men i de fleste tilfælde vil man nok bare opleve, at hovedafbryderen lukker for strømmen.

Nu er spilcomputere med to eller fire grafikkort stadig en forholdsvis lille niche. Men det gennemsnitlige strømforbrug i alle grafikkort fra Nvidia og ATI er steget i de sidste år.

Producenterne fastholder, at ydelsen er steget endnu mere - selvom strømforbruget er fordoblet, så er ydelsen steget 3-4 gange.

Men Nvidia og ATI har nået den samme blindgyde, som Intel og AMD ramte for fem år siden, hvor de blev tvunget til at opgive gigahertz-kapløbet. I stedet for at skrue taktfrekvensen i vejret - med eksplosivt stigende strømforbrug og varmeudvikling - valgte de at gå en anden vej ved at integrere flere kerner i processoren.

Dermed ligger udfordringen for grafikchip-producenterne i at udvikle nye og mere effektive processorer. De første skridt er allerede taget. ATI bruger to mindre processorer på sine nye kort i stedet for én stor GPU, som findes på Nvidias kort. Og Nvidia har indbygget en funktion, der sænker strømforbruget til en tiendedel når kortet ikke bruges.

Der er dog stadig lang vej igen, inden Nvidia og ATI kan kalde deres produkter for »grønne«.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere