USA udvikler IT-overvågningssystem

Det amerikanske militær bygger et nyt elektronisk overvågningssystem, som er større og - mener kritikere - mere skræmmende end noget andet i menneskehedens historie.

Total Information Awareness. Det er navnet på det nye overvågningssystem, som skal samle milliarder af små informationsbidder - billetreserveringer, kreditkortbetalinger, patientjournaler, weblogfiler - og sortere mellem potentielle terrorister og almindelige borgere.

TIA-systemet skal finde de små spor, som ellers først opdages når det er for sent - oplysninger, som måske kunne have forhindret terrorangrebet den 11. september. En opgave, der kan sammenlignes med at lede efter en nål i en høstak - uden at vide, om der overhovedet er en nål eller hvordan den ser ud.

Det amerikanske militær-institut Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) er meget tilbageholdende med oplysninger om TIA, men vil gerne fortælle hvad systemet ikke er - nemlig en videreudvikling af eksisterende teknologi.

For at TIA kan fungere kræves videnskabelige gennembrud og "udvikling af teknologier til samarbejde, automatisering og bevidsthedsudvidelse som tillader mennesker og maskiner at tænke over komplicerede og komplekse problemer sammen," fortæller militæret.

Indenfor en tidshorisont på fem år er målsætningen en "fuldstændig genopfindelse af teknologier til lagring og håndtering af informationer ... selvom databasestørrelse ikke længere kan måles i den traditionelle forstand, vil mængden af data være større end nogensinde før, målt i petabytes".

Ikke overraskende har amerikanske borgerretsaktivister i Electronic Frontier Foundation (EFF) protesteret mod det nye system. "Vi bør modsætte os ethvert "data-overvågnings" program som ikke indbefatter ansvarlighed og de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger," siger Lee Tien fra EFF.

En anden kritiker, sikkerhedskonsulent og forfatter Richard Forno, sammenligner DARPA-projektet med "PreCrime" konceptet i den biografaktuelle Spielberg-film "Minority Report", hvor potentielle lovovertrædere bliver anholdt endnu inden de har begået en forbrydelse.

(Kilde: Wired)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere