Total Information Awareness. Det er navnet på det nye overvågningssystem, som skal samle milliarder af små informationsbidder - billetreserveringer, kreditkortbetalinger, patientjournaler, weblogfiler - og sortere mellem potentielle terrorister og almindelige borgere.
TIA-systemet skal finde de små spor, som ellers først opdages når det er for sent - oplysninger, som måske kunne have forhindret terrorangrebet den 11. september. En opgave, der kan sammenlignes med at lede efter en nål i en høstak - uden at vide, om der overhovedet er en nål eller hvordan den ser ud.
Det amerikanske militær-institut Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) er meget tilbageholdende med oplysninger om TIA, men vil gerne fortælle hvad systemet ikke er - nemlig en videreudvikling af eksisterende teknologi.
For at TIA kan fungere kræves videnskabelige gennembrud og "udvikling af teknologier til samarbejde, automatisering og bevidsthedsudvidelse som tillader mennesker og maskiner at tænke over komplicerede og komplekse problemer sammen," fortæller militæret.
Indenfor en tidshorisont på fem år er målsætningen en "fuldstændig genopfindelse af teknologier til lagring og håndtering af informationer ... selvom databasestørrelse ikke længere kan måles i den traditionelle forstand, vil mængden af data være større end nogensinde før, målt i petabytes".
Ikke overraskende har amerikanske borgerretsaktivister i Electronic Frontier Foundation (EFF) protesteret mod det nye system. "Vi bør modsætte os ethvert "data-overvågnings" program som ikke indbefatter ansvarlighed og de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger," siger Lee Tien fra EFF.
En anden kritiker, sikkerhedskonsulent og forfatter Richard Forno, sammenligner DARPA-projektet med "PreCrime" konceptet i den biografaktuelle Spielberg-film "Minority Report", hvor potentielle lovovertrædere bliver anholdt endnu inden de har begået en forbrydelse.
(Kilde: Wired)