Artikel top billede

Dansk workshop samler privacy-eksperter

It-systemer skal designes så privatlivets fred beskyttes, lyder en af konklusionerne efter EU-workshop i København.

I løbet af sommeren 2011 kommer EU-Kommissionen med et nyt udkast til en revision af persondata-direktivet. I København blev der forleden afholdt en europæisk workshop om emnet, hvor Forbrugerrådet, Teknologirådet og DI ITEK sammen med EU-Kommissionens repræsentation i Danmark inviterede udvalgte eksperter til debat om, hvordan de nye principper skal se ud.

Resultatet af disse drøftelser er blevet til ”Copenhagen Privacy Principles”, som netop er offentliggjort. Disse anbefalinger skal nu sendes videre til EU-Kommissionen.

Blandt de væsentligste pointer er, at direktivet i langt højere grad end i dag skal sikre at it-systemer designes på en sådan måde, at privatlivets fred beskyttes. Der skal anvendes en såkaldt Privacy Impact Assessment. Desuden anbefales det, at den offentlige sektor kan agere som driver på området, at de europæiske datatilsyn skal styrkes særligt på det tekniske område og at der er behov for mere opmærksomhed på området.

Workshoppens deltagere har bl.a. ønsket at det kommende persondatadirektiv baner vejen for at der sker en ensartet implementering af beskyttelse i de forskellige EU-lande.

”I dag fortolkes persondatadirektivet forskelligt i de forskellige lande. Det vil styrke borgernes sikkerhed at de ved at de samme regler gør sig gældende uanset hvilken europæisk online service de benytter, så de ikke skal sætte sig ind i de enkelte landes regulering. Tilsvarende vil det være en lettelse for europæisk erhvervsliv, der ikke skal indrette deres services efter fortolkningerne i de enkelte lande, men i stedet kan tilbyde én samlet sikker service”, siger Henning Mortensen fra DI ITEK, som er en af initiativtagerne til workshoppen.

Han fortæller at deltagerne på workshoppen gav udtryk for at de europæiske datatilsyn generelt har for få ressourcer til at løfte deres opgaver. Særligt på den tekniske front er der behov for at styrke datatilsynene så de bliver i stand til at stille krav, der svarer til, hvad man kan opnå af beskyttelse ved at anvende moderne privatlivsbeskyttende teknologier.

”Vi kan konstatere at de nye metoder og teknologier, som er udviklet til at beskytte privatlivets fred anvendes i alt for begrænset omfang. Workshoppens deltager har lagt vægt på, at privatlivets fred designes ind i it-systemerne, og at man anvender særlige privatlivsfremmende teknologier. Det vil være særdeles nyttigt hvis man fra centralt europæisk hold kan lave nogle retningslinjer for hvordan dette kan foregå på en ensartet måde i Europa”, siger Henning Mortensen til ComON.

Han mener at datatilsynene sidder med en vigtig nøgle til en harmoniseret implementering af loven mellem landene. Derfor skal de samarbejde bedre på europæisk plan og komme med enslydende fortolkninger af hvordan loven skal implementeres.

”Workshoppen finder det helt afgørende at man i fremtiden laver en risikoanalyse set fra brugernes synspunkt når et it-system behandler personfølsomme data. Risikoanalysen skal vise, hvor der er behov for at sætte ind. Den skal også vise om der er behov for at lave en grundigere analyse kaldet en Privacy Impact Assessment. EU Kommissionen har allerede lavet en skabelon for privacy risiko analyser på RFID-området. Dette arbejde bør følges op af skabeloner for analyserne på andre områder, så vi kan sikre en ensartet fortolkning og implementering af direktivet i Europa," slutter han.

Principperne kan ses på projektets hjemmeside og hos DI.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere