De bornholmske panserbasser fik en tidlig julegave. Nu skal en prøveperiode afgøre, om der er tale om en ønske- eller hadegave.
Den 20. december fik øens betjente nemlig lov til at tage det længeventede sagsbehandlingssystem Polsag i brug. Polsag skal anvendes af betjente på Bornholm i en testperiode og senere udrulles i hele landet.
Det er manglen på et integreret system, der blandet har betydet, at betjente i nogle dagligdagsopgaver må udprinte digitale oplysninger for at indtaste dem i andre systemer.
Bornholmerne er de første til at teste Polsag i hverdagen. Til juni skal Midt- og Vestjyllands Politikreds også teste det nye system. Først i sommeren 2012 er det planen, at alle betjente i landet skal bruge det moderne elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem (ESDH), der afløser skrivemaskiner og det pensionsmodne Polsas.
Ved at strække implementeringen over 18 måneder håber Rigspolitiet, at man undgår de sædvanlige gener for brugere og borgere, når der skiftes til nye it-systemer i det offentlige.
Dog vurderer Rigspolitiets projektafdeling, at sagsbehandlingen i en kortere periode på to til tre måneder kan blive forlænget i de kredse, der hopper fra gammelt til nyt system. Primært fordi betjentene skal undervises i det nye system.
"Polsag er ikke alene et stort it-projekt. Det er også et meget stort forandringsprojekt. Vi har i vores planlægning taget højde for begge dele. Det betyder, at vi ikke bare gennemfører ét pilotprojekt, som man ofte ser, men derimod to. Det betyder også, at vi ikke går over fra vores nuværende system – Polsas – til det nye system på en gang. Vi gør det i en række bølger med passende afstand imellem. Ulempen er selvfølgelig, at implementeringen kommer til at tage længere tid, end hvis vi havde skiftet på én gang. Men fordelene er markant større: Vi skaber større muligheder for korrektioner undervejs, og vi forebygger, at eventuelle systemsvigt vil få alt for store konsekvenser for borgerne, og vi kan bevare et ledelsesmæssigt fokus på de kredse, der er i gang med skiftet fra gammelt til nyt,” siger afdelingschef Camilla Borchorst fra Rigspolitiets projektafdeling i en pressemeddelelse.
Den lange implementeringstid betyder også, at Polsag ender med at blive to år forsinket. CSC måtte i sommer indrømme, at man ikke kunne levere til aftalt tid.
Politiets nye system kommer til at koste tre gange så meget i drift som det gamle Polsas.