Reglerne for told og afgifter ved import af fladskærme er så uklare og komplicerede, at det i sig selv kan være årsag til de millionsager, som SKAT i øjeblikket fører mod en række fladskærms-importører.
Det siger afdelingsleder Lars Loftager Jørgensen fra revisionsfirmaet Deloitte til ComONs søsterblad CRN.
»Elektronik er generelt set vanskeligt at tariffere, fordi der er mange forskellige anvendelsesmuligheder. Eksempelvis kan en mp3-afspiller både være en almindelig afspiller eller være kombineret med en radio og eventuelt også have en videofunktion, der igen kan give on-line adgang til TV. Derfor svinger toldsatserne fra to til 14 procent. Andre elektronikprodukter, der traditionelt giver anledning til udfordringer er video projektorer, der skal tarifferes som TV-apparater til en toldsats på 14 procent, og DVD-maskiner og DVD-drev der, hvis de anvendes som lagerenhed til en computer har en toldsats på 0 procent, mens toldsatsen er 12 procent, hvis maskinen bruges til videogengivelse,« siger Lars Loftager Jørgensen.
Han opfordrer derfor importører til at være meget opmærksomme på tarifferingen. I nogle tilfælde kan ren uvidenhed få store konsekvenser rent økonomisk for virksomhederne.
»Fremadrettet bør importørerne især være opmærksomme på tarifferingen af digitale kameraer. Her er problemet, at videofunktionen i digitale kameraer efterhånden er ved at blive den mest karakteristiske funktion, og så er det pludselig vigtigt at afgrænse produktet i forhold til et videokamera. For videokameraer er toldsatsen nemlig cirka 12 procent mens den for digitale kameraer er 0 procent,« siger Lars Loftager Jørgensen.
På grund af reglerne om tavshedspligt vil SKAT ikke kommentere konkrete sager eller oplyse navne på firmaer, som er involveret i aktuelle sager om import af fladskærme.
Flere medarbejdere i SKAT bekræfter dog overfor CRN, at myndighederne i øjeblikket undersøger en række sager, om mere eller mindre bevidst fusk med toldtariffer ved import af fladskærme. I tre konkret sager er der tale om unddragelser på til sammen 35 millioner kroner, som SKAT mener, at de har til gode hos importører.