Den ideelle verden, hvor trusler som virus, spyware og ondsindet kode er forsvundet som dug for solen, har lange udsigter. Vi må som it-brugere, hvad enten vi er privatpersoner eller virksomheder, indstille os på at it-sikkerhedsproblematikken vil hænge som en sort sky over vores dagligdag i mange år endnu. Det er den nøgterne erkendelse fra verdens største softwareproducent, Microsoft.
»Der vil være sikkerhedsproblemer. De går ikke væk inden for en overskuelig årrække,« fastslår Nis Bank Lorentzen, produktchef for Windows og sikkerhedsansvarlig hos Microsoft Danmark i denne uges udgave af IT-avisen ComON, der er på gaden torsdag.
Og derfor benyttede Microsofts topchef Bill Gates sidste uges RSA-sikkerhedskonference til at annoncere en ny sikkerhedsstrategi. Et af de væsentligste punkter i strategien handler om at selskabet fremover vil tage sig af at levere ting som spyware- og virusbekæmpelse. Noget som tidligere var overladt til partnere og tredjepartsleverandører.
»Vi har generelt været en partnerdrevet virksomhed, som har stillet en teknologiplatform til rådighed og ladet andre lave programmerne til. Det er klart at det er noget af en kamel at skulle sluge, at vi selv skal til at lave basistingene,« erkender Nis Bank Lorentzen.
Berører mange
Men han peger på at det berører så mange mennesker når eksempelvis en MyDoom-orm går hærgende verden over, at Microsoft som verdens største softwareleverandør bliver nødt til at tage problemerne alvorligt.
»Enormt mange mennesker bliver berørt af enormt mange ting i dag. Og udbredelsen af teknologi til folk, der ikke normalt bruger teknologi, sker ikke hvis de føler sig utrygge. Derfor er vi nødt til at flytte fokus og selv sætte os i spidsen for det her,« siger Nis Bank Lorentzen.
Samtidig peger han på, at frygten for sikkerhedstruslerne ganske enkelt hæmmer innovationen.
»Det gør tingene mere besværligt, og vi vil derfor arbejde på at gøre sikkerheden mere transparent,« forklarer Nis Bank Lorentzen.
Læs mere om Microsofts sikkerhedssatsning i denne uges udgave af IT-avisen ComON