Sikkerhedsfirma finder virus fra computerens stenalder

Den berømte computerklassiker Commodore 64 kan i denne måned fejre sin 25 års fødselsdag. Et sikkerhedsfirma bruger lejligheden til at kigge tilbage på de første vira.

It-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs kaster nu blikket tilbage mod de første primitive vira til den gamle C64, der fylder 25 år i denne måned. I 1980ernes it-præhistoriske tid kom forgængerne til det moderne malware først så småt frem med angreb på datidens mest populære computer, Commodore 64.

»Hvad mange mennesker ikke ved er, at 8-bits-computerene også var udsat for vira. I 1986 udviklede en gruppe - måske Bayrische Hacker Post-grupppen - 'BHP'-virusen, der fik computeren i høj hastighed til at køre alle 16 mulige farver igennem på skærmen med følgende besked på tysk: 'HEJ FEDE, DETTE ER EN ÆGTE VIRUS!' Beskeden blev efterfulgt af et serienummer, der steg for hver gang, maskinen blev inficeret,« skriver Kaspersky Labs danskfødte virusanalytiker, Magnus Kalkuhl, i sin blog.

Men spredningen foregik noget langsommere end i dag, hvor en virus kan spredes på minutter over nettet. Dengang kunne vira kun inficere andre computere, hvis de blev overført via en floppy-diskette fra en maskine til den næste. Derfor har Kaspersky Lab kun kunnet finde syv typer af malware til C64 her til fødselsdagen.


»At bytte disketter i skolen dengang svarer i dag til P2P-netværk og til USB-nøgler, som mange stikker i maskinerne uden at tænke sig om. Trusselsbilledet er jo et andet i dag end for 25 år siden. Vi har heldigvis de mest avancerede it-sikkerhedsløsninger i dag, men sund fornuft er stadig uvurderlig. Download ikke noget, du ikke har tillid til, og stik ikke en enhed i din computer, som du ikke ved, hvor har været tidligere,« siger Stefan Huulbæk Andersen, landechef for Kaspersky Lab i Danmark.

Af de 487.497 vira i selskabets database er der altså kun syv, der er rettet mod Commodore 64. Så hvis man vil være helt sikker på at undgå vira, er det måske en ide at finde sin gamle C64 frem fra loftet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere