Den tyske regering har præsenteret et lovforslag, der vil gøre det ulovligt for arbejdsgivere at bruge Facebook til at undersøge jobansøgere.
Det skriver EUobserver.com.
Den - måske - kommende lov tillader firmaerne at bruge internettet til at indhente oplysninger, hvis de blot er offentligt tilgængelige, eksempelvis oplysninger fra netværkstjenesten LinkedIn.
Til gengæld må arbejdsgivere ikke blive venner med jobansøgere eller hacke deres Facebook-konti for at indhente personlige informationer.
Brud på reglerne vil kunne give bøder på op til 2,2 millioner kroner.
EUobserver.com skriver, at det vil være vanskeligt for jobansøgere at bevise, at den måske kommende arbejdsgiver har fået fat på personlige informationer.
Loven, der er fremlagt af den konservative indenrigsminister Thomas de Maiziere, indeholder desuden et forbud mod hemmelig videoovervågning på arbejdspladsen, efter der har været en række skandaler med arbejdsgivere, der har spioneret mod de ansatte.
Det er for eksempel dagligvarekæden Lidl, bilfabrikanten Daimler og det statslige togselskab Deutsche Bahn, der har fået kritik for at have sat hemmelige kameraer op ved kassen, i omklædningsrum, på toiletter og for at have snaget i medarbejdernes emails.
Lovforslaget tillader videoovervågning, men ikke på toiletter og i omklædningsrum, og kun når det er oplyst medarbejderne.
Regeringens forslag skal debatteres og vedtages af den tyske bundestag til efteråret. Selv om regeringen er en flertalsregering, forventes det, at nogle forslag bliver ændret, eftersom magtfulde arbejdsgiverorganisationer har protesteret. Det er blandt andet forslaget om at gøre hemmelig videoovervågning ulovligt, der har vakt modstand blandt arbejdsgiverne.