Så meget overvåges vi: 100.000 logninger pr. dansker

Overvågningen af danskernes kommunikation vokser. Men bliver internetlogningen overhovedet brugt til noget?

Sidste år foretog teleselskaberne 550 milliarder registreringer af tele- og internettrafik i Danmark, skønner selskaberne selv. Det oplyste brancheorganisationen Telekommunikationsbranchen over for en kreds af folketingspolitikere i går.

Det svarer til, at teleselskaberne i gennemsnit laver 100.000 registreringer pr. borger. Det er en del mere end forrige år, hvor teleselskaberne loggede 84.000 oplysninger pr. borger.

"Jeg vil ikke forholde mig til værdien af logningen - det synes jeg, politiet skal gøre - men jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved, om det er proportionalt, om det er besværet værd i forhold til den værdi, det skaber," siger Jakob Willer, direktør for Telekommunikationsindustrien til ComON.

Teleselskaberne har siden 2007 logget tre forskellige informationer: Teletrafik,  internetsessioner og IP-adresser. Telegiganten TDC logger 600 millioner internetsessioner om dagen, og Jakob Willer anslår, at internetlogningen omfatter langt over halvdelen af den samlede logning.

"Politiet fremhæver tit værdien af logningen i forhold til teleoplysninger - hvem taler med hvem, og hvor befinder folk sig henne med deres mobiler - men vi har ikke eksplicit fået oplyst værdien af, at vi også indsamler data om internetsessioner. Det synes jeg , vi mangler at få belyst," siger Jakob Willer.

Teleselskaberne har ikke et eksakt beløb på omkostningerne, men Telekommunikationsindustrien anslår, at det kostede 100 millioner kroner i oprettelse i 2007 og 50 millioner kroner om året i drift. Det betyder, at logningen samlet set har kostet teleselskaberne 300 millioner kroner om året.

Internetlogningen består af det Cisco-udviklede Netflow record: For hver 500 IP-pakker, logger teleselskabet pakkens traffikinformationer, såsom afsender, modtager og tidspunkt. Teleselskaberne logger ikke dataene inde i pakken.

Teleselskabernes anke over for internetlogning er desuden, at det er relativt nemt at omgå, og at det er en dansk særregel, der går udover kravene fra EU-reglerne. Et land som Sverige har eksempelvis valgt ikke at logge internetsessionerne, siger Jakob Willer.

Poliet beder langt oftere om informationer om telelogninger end internetlogger. I 2008 indhentede politiet 3.489 tele-oplysninger fra logningen. Af disse var 134 af tilfældene anmodninger om internetlogger. I 2009 var det fulde antal steget til 4.045, hvoraf 151 var tilfælde, hvor politiet søgte informationer om logninger af internetsessioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere