Niklas Zennström står bag epokegørende it-sucess’er som Kazaa og Skype. I dag driver han venturefirmaet Atomico, der ligesom alle andre venturekapitalister jagter det næste store hit i it-branchen.
At dømme efter Kazaas og siden Skypes succes har Zennström bedre sans for gode ideer end de fleste andre it-folk. Da han forleden var i København, benyttede ComON lejligheden til at fritte ham ud om hemmeligheden bag succes.
Succes’en var langt fra givet på forhånd, dengang Skype gik i luften – og endnu mindre, da Niklas Zennström og Janus Friis lancerede fildelingssitet Kazaa:
”I dag er det nemmere, men dengang vi startede Kazaa i 2000 var det meget svært at skaffe investorer,” fortæller han.
Samme udfordring mødte makkerparret, da de i 2003 søsatte Skype:
”Skype var fra starten tænkt som en global virksomhed. Men da vi pitchede det til investorerne, sagde de, at vi tog munden for fuld. De mente, at det var for stort og risikabelt. ”Start hellere i det små,” sagde de.” De var mere interesserede i at investere i noget, der lignede Yahoo eller en kopi af noget andet eksisterende,” fortæller Niklas Zennström.
Han vurderer, at dagens danske eller europæiske it-iværksættere har det nemmere, end han havde dengang.
”Der ER kapital, og der ER dygtige folk i dag. Men folks indstilling og kultur er en udfordring. Mange mennesker er bange for at det går galt, og de bruger den frygt som undskyldning for ikke at starte noget nyt. Jeg ser det mest som et kulturelt problem,” siger han.
Hans nye selskab Atomico kom til verden for et år siden. Selskabets første store investering er i selskabet FON, der med sin ”hippie-agtige” kollektivistiske koncept kan minde lidt om fildelings-konceptet i Kazaa og siden Skype.
Både Kazaa og Skype var udpræget anti-establishment, og det samme er FON. Er der et mønster i, at det er en særlig type rebelske selskaber, du involverer dig i?
”For Atomico er det ikke en kriterium i sig selv, at noget skal være anti-establishment. At være rebelsk er meget smart markedsføring."
Det er ikke et gennemgående træk for dig?
”Tjoeh. Da vi startede Skype, ønskede vi at nedbryde barrierer for kommunikation. Vi kom jo aldrig til at tjene penge på Kazaa, men det var en god erfaring at få”.
Hvilke andre kvaliteter i et selskab leder Atomico efter?
”Hvis vi skal investere i en virksomhed, skal det være en game-changer. Det behøver ikke nødvendigvis at være et rebelsk forretningskoncept.
Leder i efter det næste Skype?
”Naturligvis. Vi leder hele tiden efter det næste Skype,”
Og du tror godt, at det kan findes i Danmark eller Europa?
”Ja. Europa er på vej, selvom det stadig er Silicon Valley, der er det vigtigste sted – som det har været siden 1960’erne. Resten af verden er ved at komme med, så chancen for at den næste store ting opstår uden for Silicon Valley er blevet større – men det er stadig mest sandsynligt at finde den dér,” fortæller Niklas Zennström.
Andre svenske iværksættere har lige som Zennström taget udgangspunkt i noget rebelsk. Eksempelvis har Peter Sunde, der var medstifter af Pirate Bay, fået ny vind i sejlene med betalingstjenesten Flattr. Sunde er i dag næsten blevet en del af ”the establishment” og optræder blandt som en af hovedtalerne ved dette års Cebitmesse. Den udviklingsproces kan Niklas Zennström godt genkende:
”Jeg tror, Pirate Bay var en springbræt for Sundes udvikling af Flattr. Som entreprenør er du hele tiden på en rejse. Du oplever, at nogle ting virker, andre gør ikke. Med Kazaa kunne vi se, at teknologien var vigtig, men alligevel tænkte vi ikke før senere på at kombinere den med telefoni,” fortæller han.
Hvordan opstod Skype så? Kom det til jer i et lyst øjeblik på en bar eller i en tilfældig morgen under bruseren?
”Det kom ikke som en pludselig tanke ud af det blå, men opstod langsomt, fordi vi alle var frustrerede over, hvor dyrt det var at bruge telefoni. Vi indså, at datidens PDA’er sammen med WiFi ville være igangsættende teknologier - noget der ville bane vej for nye ting. Hvis WiFi og bredbånd fortsatte med at vokse, kunne vi bruge vores teknologi (peer2peer, red.) til telefoni”.
”Situationen var, at Janus sad i København, og jeg i Stockholm, og vi brugte temmelig store beløb på telefonregninger. På et tidspunkt var vi ved at løbe tør for penge og telefonudgifterne var stadigt store. Vi kunne se, at de daværende VoIP-løsninger ikke fungerede særlig godt og så indså vi, at P2P kunne løse problemerne,” fortæller Skype-stifteren.
Hans formel for succes følger erfaringerne fra Skype, og lyder meget enkel: Løs et problem. Hvis du vil skabe noget stort, så løs et problem, der berører mange mennesker.
Enkelt, ikke?