Guide: Giv din SSD-disk hastigheden tilbage

Er din SSD-disk blevet langsommere med tiden? Vi viser dig, hvordan du med relativt enkle tiltag kan genvinde den høje ydelse, din SSD-disk blev født med.

Guide: Giv din SSD-disk hastigheden tilbage

Specielt nyere SSD-diske er udstyret med velfungerende mekanismer, der sørger for at holde ydelsen på et fornuftigt niveau, når alle hukommelsescellerne har været overskrevet med data.

Alligevel kan det være fornuftigt at "rense ud" på SSD-disken, især hvis du alligevel planlægger at geninstallere dit styresystem. Og hvis du har en ældre SSD, som landede på markedet, inden TRIM og Garbage Collection blev udbredt (læs mere om teknologierne her), er det ikke usandsynligt, at ydelsen er faldet mærkbart, siden du første gang tog vidunderdisken i brug.

Det kan også være tilfældet, at du har installeret et styresystem på SSD-disken, der ikke understøtter TRIM - eksempelvis XP eller Vista.

Et andet, velkendt problem, går ud på, at visse SSD-diske ikke kan levere den lovede skriveydelse i bestemte situationer. Det forekommer først og fremmest, når SSD'en udsættes for unormalt høj belastning over få dage - eksempelvis når vi bombarderer SSD'er med data i forbindelse med produktanmeldelser her på PC World.

Samme databelastning ville hos almindelige brugere sandsynligvis have strakt sig over flere måneder, og her ville hukommelsescellerne have nået at "gendanne" sig selv, så hastigheden bevares.

Selv om din SSD-disk understøtter TRIM, er det ikke sikkert, at funktionen er aktiveret. Der findes nemlig bundkort med diskcontrollere, der ikke understøtter TRIM, eller du kan have konfigureret en RAID-opsætning (Redundant Array of Independent Disks/Drives) med to eller flere SSD-er, som ikke understøtter teknologien.

Visse SSD-producenter såsom Intel og OCZ tilbyder egne værktøjer, der kan hjælpe med at køre en ekstra "oprydning" på SSD'en. Hvis du bruger en SSD fra Intel, kan programmet SSD Toolbox benyttes med de mest populære modeller som X25-M G2, 320 og 510.

"Genstart" din SSD

Et værktøj, som tidligere er blevet brugt meget, er Secure Erase Programmet fungerer dog ikke på alle pc'er. En enklere og mere brugervenlig løsning, der samtidig er gratis, er Parted Magic, som vi tidligere har skrevet om.

Parted Magic kan hentes ned som ISO-fil og brændes ud på enten cd eller dvd. Alternativt kan du hente Ultimate Boot CD, som også inkluderer Parted Magic.

Hvis du ønsker at lægge Parted Magic på en USB-nøgle, anbefaler vi at benytte UNetbootin, som ikke kræver, at du henter Parted Magic på forhånd. Du skal blot vælge Parted Magic fra Linux-distributionslisten og vælge USB-nøglen som destinationsdrev. En hukommelsesnøgle på 512 megabyte rækker fint.

Parted Magic kan køres på to måneder - enten via et grafisk eller kommandolinjebaseret interface. Du skal starte fra enten det optiske medie eller hukommelsesnøglen, hvilket typisk gøres ved at trykke F8, F10, F11, F12 eller ESC, når pc'en er startet op, hvorefter du får vist en skærm med opstartsalternativer. Du kan eventuelt også ændre rækkefølgen i computerens BIOS.

Erase Disk

Når Parted Magic er startet, skal du lede efter programmet Erase Disk, der befinder sig i menuen 'System Tools'. Du skal vælge den nederste valgmulighed i programmets hovedmenu.

Du bliver nu spurgt om, hvilken disk, du vil slette, samt bedt om at angive et password. Skriv noget, du nemt kan huske. Du kan også angive passwordet som NULL - hvilket betyder, at der intet password er, men det fungerer ikke med alle SSD'er.

Hvis du får en melding om, at disken er "frozen", kan det godt udgøre et problem. Vi anbefaler, at SSD-disken er koblet på den primære eller sekundære SATA-tilslutning på den diskcontroller, der er direkte tilknyttet chipsættet. AHCI skal være aktiveret i bundkortets BIOS.

Hvis programmet drister sig til at foreslå at køre en ekstern operation, ("do you allow for an external block write operation"), skal du takke høfligt nej.

Hjælper disse tiltag ikke, kan det være nødvendigt at koble SSD'en til, efter maskinen er startet op, og Parted Magic er hentet ind i hukommelsen. Hvis ACHI er aktiveret i BIOS, skal 'hot plug'-understøttelsen være på plads - altså at det er muligt at til- og frakoble diske, mens pc'en er tændt. SSD'en skal understøtte dette.

Ydelsen - før og efter

Hvis du vil teste SSD-diskens ydelse før og efter indgrebet, er der en række gratis værktøjer, du kan benytte. Nogle af de mest aktuelle er AS SSD Benchmark og Crystal Disk Mark.

Eftersom disse benchmark-test er meget udbredte, kan du nemt finde ydelsestal på Google fra andre brugere, der benytter samme SSD.

Husk firmwareopgradering

Flere SSD-producenter har udgivet firmwareopdateringer, der retter problemer og forbedrer TRIM/Garbage Collection-funktionaliteten. Nogle producenter gør det nemt at opgradere firmwaren - du kan i nogle tilfælde nøjes med at køre et Windows-værktøj.

Særligt for de brugere, der har købt SSD-disk på et tidligt stadie, vil vi anbefale at undersøge, om der er kommet opdateringer. Som altid vil vi dog anbefale at undersøge, hvad den enkelte firmwareopdatering helt konkret tilfører, for det er som altid ikke klogt at reparere noget, der ikke er i stykker.

Hvis der ikke er løsninger på problemer, du er ramt af, eller forbedringer af funktionaliteten, som kan hjælpe dig, kan det være en god idé ikke at opdatere firmwaren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere