Efterhånden har vi vænnet os til, at computere, fladskærms-tv og anden hardware bare bliver billigere og billigere, men nu er det slut.
Kursen på den amerikanske dollar er steget mærkbart den senere tid, og det pres, den stigende dollarkurs lægger på euroen, begynder nu at vise sig på hardwarepriserne.
- Paneler (til for eksempel fladskærmsfjernsyn, red.) bliver afregnet i dollar, så lige i øjeblikket er der da nogen i fødekæden, som ikke tjener de penge, de skal, siger Kurt Frausing, direktør for Brancheforeningen for ForbrugerElektronik, BFE.
Andre boller på suppen
For fem år siden havde hvert tiende danske hjem et fladskærmsfjernsyn, og selvom finanskrisen i 2008 satte sit præg på markedet herhjemme, så havde salget af forbrugerelektronik - modsat andre brancher - vækst i 2009. Salget af fladskærme satte med et salg på 780.000 styk rekord sidste år, men nu kommer der andre boller på suppen.
- Der er kommet nye line ups her i marts og april måned, og priserne er nok blevet korrigeret, men bliver dollaren ved med at stige, så kan det godt være en god idé at få købt den fladskærm i en fart, inden priserne ryger mere i vejret, siger Kurt Frausing.
Han tror også, at vi måske bliver snydt for "de naturlige prissænkninger vi plejer at se hen i mod modellernes udfasen".
It-forhandlerne herhjemme må belave sig på i den kommende tid at betale helt op til 20 procent mere for blandt andet pc'er, servere, printere og anden hardware.
Stigende priser er varslet af eksempelvis HP, IBM og Lenovo. Andre producenter som Acer, Hitachi, Toshiba og EMC har efter sigende også varslet prisstigninger.
Nu går den ikke længere
Kanalmediet Crn.dk har talt med flere producenter herhjemme, som alle bekræfter, at priserne stiger.
Administrerende direktør i Lenovo Danmark, Peter Juul Jørgensen, begrunder prisstigningerne med den stigende dollarkurs, men også at verdensmarkedsprisen på ram har været stigende i en periode.
Hos IBM siger kanalchef Ulla Theil, at stigende priser er en helt naturlig beslutning i en situation, hvor dollarkursen stiger.
- Alternativet er, at varerne bliver billigere i Europa, og så køber alle ind der. Varen skal prissættes til den værdi, som den har, ellers går det ud over vores forretning på lang sigt, siger Ulla Theil til Crn.dk.
HP har undgået prisstigninger gennem en periode ved at kurssikre forretningen, "men nu går den ikke længere," siger HP's kanaldirektør Anders Herløv, til Crn.dk.
I skrivende stund koster 100 dollar 617 kroner, mens kursen for få måneder siden var under 500.