Fem iPhone-apps som giver dig fede feriebilleder

Her er fem formidable apps til iPhone, som giver dig mulighed for at få sjovere og bedre feriebilleder.

Sådan får du gode sommerbilleder med din iPhone

Tilbage i 2005, da teknologien nærmest var på linje med stenøkser, skrev jeg om fremkomsten af kameratelefonerne: "Vil vi snart tage alle vores billeder med en kameratelefon? Sikkert ikke."
 
Det viser bare, hvor lidt jeg ved. På kun seks år har kameratelefonerne udviklet sig fra at tage billeder, der i forhold til eksempelvis farvegengivelse lignede noget fra et maleri af Gauguin, til nu at indfange skarpe fotografier af høj kvalitet. Og sideløbende er kameratelefonerne blevet livsstilsprodukter, der følger os næsten overalt.  Det virker som om, alle og enhver konstant knipser billeder til Facebook, Flickr og e-mails med deres mobiltelefoner.
 
Kameraet i din mobiltelefon er endnu ikke helt på højde med et digitalt spejlreflekskamera, så du er stadig nødt til at gøre dig særligt umage for at tage rigtig gode billeder på denne måde, men det er utroligt, hvor gode resultater, man faktisk kan opnå.
 
Og så kan man gøre ting med en mobiltelefon, der er svære eller slet og ret umulige med et traditionelt kamera.

Det kan du læse om her i denne gennemgang af fem formidable apps til iPhone, der er designet med særligt henblik på din indre fotograf.
 
Photosynth (gratis)
Vi starter med den fedeste app over dem alle. Microsoft udgav for nylig Photosynth til iPhone, der gør det muligt for dig at producere "synteser" af billeder alene ved hjælp af din telefon.
 
Kort fortalt tager Photosynth en samling af fotos, der er taget i nærheden af det samme fysiske sted, og lapper dem sammen til en sammenhængende scene i lighed med et traditionelt panorama-program. Et Photosynth-billede kan dog være 360 grader og interaktivt - du kan dreje rundt i scenen fra fotografens synsvinkel, kigge op og ned og zoome ind og ud, hvis syntesen består af nok fotos.
 
Microsofts Photosynth til iPhone giver dig alt det i din hule hånd. Med denne app kan du tage en mængde billeder og efterfølgende lappe dem sammen.
 
Du bestemmer selv, om du kun tager nogle få billeder eller flittigt dokumenterer hver en krog af dine omgivelser. Photosynth fremhæver for dig, hvilke regioner i scenen der er fyldt ud, og hvor der er huller - endda mens du stadig er i gang med at knipse løs.
 
Når du er færdig, tager det nogle få øjeblikke at behandle billederne, hvorefter du kan interagere med din syntese direkte på din iPhone eller uploade den til Microsofts Photosynth-website for at dele dit værk. Det er alt sammen gratis, og det føles lidt som at leve i fremtiden.

Vask dine billeder eller fjern farverne

Photoshop Express (gratis)

Da Adobe først udgav Photoshop Express til iPhone, syntes jeg, det var en underlig fisk - en sjov adspredelse men ikke særlig praktisk anvendelig. I dag gør Photoshop Express det muligt at rense sine iPhone-fotos på en brugbar måde.

Photoshop Express indeholder selvfølgelig ikke alle de godter, man finder i CS5 eller Photoshop Elements - der er ingen understøttelse af lag, masker eller fjernelse af baggrunde og den slags. Men det kan man på den anden side heller ikke forvente på en mobiltelefon.
 
Derimod er alle de grundlæggende fotografiske redigeringsværktøjer til stede og elegant implementeret på måder, der giver mening på en telefons touchscreen.

Der er funktioner til at beskære, rotere og vende billeder. Man kan justere ting som eksponering, farvemætning og farvebalance ved at lade sin finger glide over skærmen, indtil man synes om resultatet. Der er særlige effekter såsom blødt fokus og skitsetilstand.
 
Derudover kan man inde fra selve app'en købe Adobe Camera Pack for godt 10 kroner, hvilket giver ekstrafunktioner såsom et filter til reduktion af støj i billedet samt en softwareimplementeret selvudløser til mobilkameraet.
 
Dropbox (gratis)
Jeg er stor fan af Dropbox. Det er en online-storage-service, der gør det muligt at lægge sine filer i skyen.

Man får som udgangspunkt to gigabyte lagerplads gratis, og så er der derudover betalte abonnementer, hvis man skal bruge mere plads. Men der er også et væld af muligheder for gratis at få mere plads ved eksempelvis at henvise andre til servicen og promovere den på Facebook eller Twitter. Jeg har mere end fire gigabyte lager gratis tilgængelig.
 
Dropbox har lavet en iPhone-app, som indeholder en funktion, der er fantastisk til fotografer. Start app'en og gå ind i fanebladet Uploads, hvor du kan uploade flere fotos på én gang direkte fra dit kamera til enhver mappe i din Dropbox-konto.

Når uploaden er sat i gang, fortsætter den i baggrunden, mens du kan foretage dig noget andet. Tidligere kunne man kun flytte billeder til Dropbox (eller andre cloud-storage-løsninger) én fil af gangen, så dette er en fin måde at lave backup af sine iPhone-billeder eller hurtigt dele dem med en anden computer, der deler den valgte Dropbox-mappe.
 
Color Splash (10 kroner)
Alle elsker billeder med kun selektive elementer i farve. Jeg har tidligere forklaret, hvordan man producerer denne effekt i et almindeligt billedredigeringsprogram til pc - konvertér dit foto til gråtoner på nær et udvalgt element, som du beholder i fuld farvegengivelse.

Nu behøver du altså ikke længere Adobe Photoshop (eller noget lignende program) og viden om, hvordan du arbejder i lag, for nu kan Color Splash gøre det for dig mere eller mindre automatisk.
 
Color Splash er en sjov lille app. For godt 10 kroner kan du male med din finger for at fjerne farverne fra dit billede eller selektivt bringe farven tilbage. Efter at have prøvet at anvende Color Splash til at fjerne farverne fra et par billeder vil du sikkert ønske, at dit billedredigeringsprogram til desktop fungerer lige så let.
 
Instagram (gratis)
Til sidst skal også nævnes Instagram. Denne app er tilsyneladende vanvittigt populær - ikke færre end tre af mine venner gjorde mig i samme uge opmærksom på denne app. Som jordnøddesmør og chokolade kombinerer denne app to ting, som folk kan lide: Fotoeffekter og det at dele.

Instagram gør det muligt at påføre sine fotos en række visuelle effekter og derefter dele dem via Twitter, Facebook, Flickr og en håndfuld andre online-services. Og så er det gratis. God fornøjelse!
 
Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere