Computerworld mener: Torsdagens afgørelse i Arbejdsretten er klokkeklar: CSC er i sin gode ret til at opsige den overenskomst med Prosa, som har været omdrejningspunktet i hele den kostbare og destruktive konflikt, der har varet i næsten fem måneder.
Det betyder, at CSC omgående går i gang med at overflytte sine ansatte til en ny overenskomst under HK/Privat, hvor de væsentligste punkter i den langstrakte tid - tryghedsaftale og løn - skal forhandles lokalt.
CSC får dermed nu mulighed for at genforhandle de vilkår, som selskabet fra konfliktens begyndelse har bedyret undergraver dets produktivitet og konkurrenceevne. Disse vilkår kan du læse mere om her.
Med afgørelsen står det nu klart, at CSC fører massivt på point. Selskabet er ganske tæt på sejren i den langstrakte konflikt. For Prosa er mulighederne til gengæld ved at være udtømte.
Det store sats
Fredag eftermiddag mødes Prosa-folkene til stormøde i København, hvor de skal finde ud af, hvad de nu skal gøre.
De har stadig mulighed for at spille højt spil og fortsætte deres strejke i håbet om, at CSC vil bøje sig og give dem det, som de vil have, men tvivlen bør efter torsdagens afgørelse i høj grad rejse sig blandt Prosa-medlemmerne:
Hvad er formålet med at fortsætte? Hvor stor er chancen for at få sin vilje? Er vi villige til at gå planken ud? Eller må vi erkende, at vi fik noget - men ikke det hele?
Det gælder nu i høj grad om at tænke strategisk og nøgternt og lade raseriet og følelsen af at blive uretfærdigt behandlet blive derhjemme.
Løngaranti
Med i dealen er, at CSC vil tilbyde sine ansatte såkaldt løngaranti indtil 2014, ligesom det er selskabets 'intention' at indgå lokale aftaler, der 'samlet set' er på niveau med forligsmandens mæglingsforslag fra maj. Dette forslag kan du læse mere om her.
CSC er ganske givet opmærksom på, at Prosas medlemmer faktisk tog ganske godt imod dette mæglingsforslag, der i begyndelsen af juni blev nedstemt med en ganske lille margin. Hele 46,3 procent af Prosa-folkene stemte dengang nemlig ja til forslaget, mens 53,7 procent stemte nej.
Signalet fra Prosas medlemmer var altså langt fra entydigt.
Prosa ser dermed ud til at være langt fra den massive, enstemmige opbakning til den konfliktsøgende linje, der efter Arbejdsrettens afgørelse er ekstra meget behov for, hvis Prosa-medlemmerne vil modstå CSC-direktør Carsten Linds utvetydige trussel om at fyre alle, der ikke accepterer den nye HK-overenskomst.
Skadelig og dyr konflikt
Konflikten har varet i snart fem måneder og har på mange måder været både skadelig og dyr for begge parter. Og for mange andre, der ufrivilligt er blevet hevet med ind i balladen.
Med Arbejdsrettens klare afgørelse har CSC fat i den lange ende.
Nu er det op til Prosas medlemmer at afgøre, om der er noget som helst at vinde ved at fortsætte den destruktive konflikt med de minimale våben, der er tilbage.
Eller om det er tid til at acceptere de (nye) vilkår, som den globale videnindustris spillere opererer under, og acceptere den nye overenskomst som den bedste af de mulige løsninger.
Danmark og vidensamfundet har brug for, at de kommer tilbage på arbejde og kommer i gang med at løse de nødvendige opgaver i en industri.
Det er it-industrien, der skal bære Danmark ind i fremtiden og vise vejen som en industri baseret på dygtige og kloge medarbejdere, der forstår at håndtere medejerskab, som er fleksible og vidende, og som har både vilje og mod til at finde fremadrettede og innovative løsninger sammen med deres arbejdsgiver.
Kun på den måde kan vi i fælles trop stævne mod fremtidens udfordringer.
Læs også:
CSC-strejke: Hårdt mod hårdt skaber ingen fremtid.
Derfor er CSC-konflikten en nedtur for alle parter.
Overblik: Nu truer det store kollaps i CSC.
CSC: Tag imod HK-overenskomsten eller find nyt job.
Arbejdsretten: CSC kan droppe overenskomster.