Artikel top billede

Foto: Vestas.

Danmark rykker ind på supercomputernes top

Vestas' nye supercomputere stikker snuden frem blandt verdens allerhurtigste computere, hvor der nu er vendt op og ned på styrkeforholdet helt i top.

24 tons jern, ledninger og silicium står og snurrer med over 150.000.000.000.000 decimalberegninger i sekundet hos vindmøllefabrikanten Vestas.
 
Navnet på den enorme regnemaskine, som Vestas lige har fået ind ad døren, er Firestorm.
 
Ud over at være den største medarbejder hos vindmølle-giganten er supercomputeren også netop havnet på 53. plads blandt verdens allerhurtigste computere, hvilket er den højeste placering nogensinde for en supercomputer i Danmark.
 
Det viser den officielle Top 500-liste over verdens supercomputere, som indeholder endnu en supercomputer placeret i Danmark. 

Listen afslører dog ikke, hvem der ejer den mystiske HP-supercomputer, der også rangerer Danmark på 360. pladsen. 
  
Vejret i din baghave
Vestas' Firestorm er med sine 1.222 forbundne IBM-computere med hver 12 kerner blandt andet født til at beregne den bedste placering for kundernes turbiner, forudsige vejret og prognosticere den energi, som en vindmølle kan producere på dagsbasis.
 
Eksempelvis kan Vestas ud fra sine vejrdatabaser med 11 års vejr forudsige vejret hos kunderne ved hjælp af Firestorm.
 
"Hvis du giver mig dine koordinater til din baghave, kan vi dykke ned i vores modellerede vind-biblioteker og give dig præcise data for vejret i de seneste 11 år, og på den baggrund forudsige det fremtidige vejr og energiproduktions-prognoser," fortæller seniorspecialist Anders Rod Gregersen fra Vestas' Plant Siting og Forecasting (planlægning og prognose-afdeling) på selskabets hjemmeside.
 
Den nye supercomputer med en storage-kapacitet på 2,6 petabyte og 29 terabyte RAM er lige blevet taget i brug hos Vestas, hvor den afløser vindmøllefabrikantens nu udtjente computere.
 
Vendt op og ned i toppen
På trods af det fornemme danske resultat med Vestas-maskinen er der langt op til de helt tunge regnemaskiner.
 
For på førstepladsen ligger den japanske K Computer fra Fujitsu, der med sine 8,162 petaflops kan regne 50 gange så hurtigt som sin danske lillebror.
 
Dermed er Japan tilbage på supercomputernes førsteplads for første gang siden 2004.

K Computer er tre gange så hurtig som den kinesiske Tianhe-1A på andenpladsen og over fire gange så hurtig som Crays Jaguar-computer på tredjepladsen. 

IBM rykker tilbage

Den tidligere så dominerende supercomputer-leverandør IBM må tage til takke med en 10. plads for sin bedst placerede supercomputer på listen over verdens hurtigste maskiner.
 
Samtidig kan Big Blue dog prale af at stå bag 213 af verdens 500 hurtigste supercomputere, som i 413 tilfælde kører på Linux.

Microsoft må for en gangs skyld finde sig i at være den lille, da kun seks computere blandt de 500 på listen benytter Windows High Performance Computer 2008.

Over halvdelen af verdens 500 stærkeste supercomputere står i dag i USA, mens Kina har næstflest med 62 maskiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere