Artikel top billede

Ny Java-version godkendes trods uenighed

Version 7 af Java Standard Edition (SE) er foreløbig godkendt. Se de interessante tilføjelser i den nye version.

Den næste version af Java SE er blevet foreløbigt godkendt efter et offentligt review af Java Specification Request 336, der ligger til grund for Java SE 7.

Google stemmer imod og to andre stemmer blankt.

Inden Java SE 7 frigives, skal der være en endelig afstemning i komiteen, der behandler JSR 336.
 
Specielt interessant i den nye version er tilføjelsen af et nyt concurrency API, der giver bedre mulighed for at udnytte flerkerne-processorer. 

Udviklingen af Java sker i Java Community Process, hvor interesserede enkeltpersoner og firmaer sammen bestemmer programmeringssprogets fremtidige teknologiske features.

Det er et samarbejde, der ikke altid forløber gnidningsfrit.

Problemer med licensbetingelser

Godkendelsen gik igennem med 13 stemmer for den nye version, mens Google som det eneste komite-medlem valgte at stemme imod.

Google er ikke utilfreds med de rent tekniske features i den nye version, men begrunder sit nej med henvisning til licens-uenighed:
"Mens Google støtter det tekniske indhold af denne JSR, så stemmer vi nej grundet licens-bestemmelserne."

Google er ikke alene med sin kritik af licenseringsreglerne.

Det brasilianske Java-community SouJava valgte at stemme ja til versionen baseret på de tekniske features, men udtrykker sin bekymring over licensbestemmelsernes betydning for open source.
"Vores medlemmer er tilfredse med udviklingen af teknologien, men utilfredse med måden licensbetingelserne diskriminerer mod open source."

Strid om åben Java på mobile enheder

Baggrunden for Googles nej og kommentarerne om diskrimination mod open source skyldes uenighed mellem Oracle, som efter opkøbet af Sun har overtaget Java-lederskabet, og Apache Software Foundation, der blandt andet står blandt verdens mest udbredte webserver.

Apache har udviklet Apache Harmony, der er open source Java SE. Oprindeligt havde Apache ret til at anvende Harmony på alle platforme, men Sun indførte en såkaldt Field Of Use (FOU)-restriktion, der forhindrer Harmony i at blive anvendt på mobiltelefoner.

Oracle kritiserede oprindeligt Sun for FOU-restriktionen, men da Oracle købte Sun, videreførte Oracle FOU-restriktionen.
Det gav så stor vrede og misfornøjelse hos Apache, da restriktionen strider imod organisationens open source-filosofi, at Apache forlod Java-samarbejdet i december 2010.

Det er derfor, at også IBM, Fujitsu og Red Hat vælger at kvalificere deres ja-stemme til Java SE 7 med kommentarer:
Vi stemmer ja grundet de tekniske fordele ved Java SE 7, men licensbetingelserne omkring Java stiller hindringer i vejen for open source.

Også problemer med åbenhed om processen

Da Apache forlod Java Community Process skete det også med henvisning til, at arbejdet i JCP ikke var åbent og transparent. 

Den kritik fortsætter.

Java-arkitekten Werner Keil undlod at stemme, fordi han mener, at processen om udarbejdelsen af en ny version skal være mere åben.

Samme ønske kommer fra London Java Community, der truer med, at communitiet ikke kan støtte kommende Java-specifikationer, medmindre der kommer mere åbenhed.

Goldman Sachs sidder også med i komitteen og stemte ja, men ønsker som Werner Keil og London Java Community mere åbenhed i udarbejdelsen af nye specifikationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere