Artikel top billede

(Foto: {c} 2008 Obama for America All Rights Reserved / David Katz)

Obama bløder op overfor anklaget britisk hacker

Under USA's præsidents besøg i Storbritannien blev også udleveringssagen mod hackeren Gary McKinnon diskuteret.

Computerworld News Service: Den mangeårige sag om udlevering til USA af britiske Gary McKinnon er "i hænderne på det britiske retssystem," udtaler USA's præsident, Barack Obama, der derved giver den anklagede hacker en flig af håb.

Selvom disse ord fra Obama, der faldt hen mod slutningen af hans besøg i Storbritannien, måske mere handlede om form end indhold, så var de mærkbart mindre hårde, end hvad USA's justitsminister, Eric Holder, bød på under sit besøg kun to uger forinden.

McKinnon har i årevis kæmpet mod at blive udleveret til USA, hvor han står overfor anklager om indbrud på mange statslige og militære servere.

"Vi er gået gennem alle de processer, det kræves i forhold til vores aftale om udlevering," sagde Obama under en pressekonference, der blev afholdt sammen med den britiske premierminister, David Cameron.

"Det er nu i hænderne på det britiske retssystem. Vi har tillid til, at det britiske retssystem finder frem til en retfærdig afgørelse. Således afventer vi nu en beslutning og vil respektere den proces."

I et tidligere britisk tv-interview var Holder mere ligefrem.

"McKinnon er en person, der har begået alvorlig kriminalitet, der har resulteret i skader i USA for over fem millioner kroner. I sagsbehandlingen her i Storbritannien er syv dommere kommet frem til den afgørelse, at det er passende at udlevere ham," sagde han.

Sagen anses i Storbritannien for at være politisk ladet i tilstrækkelig grad til, at Cameron formelt tog den op onsdag under en debat, der var del af Obamas besøg. Dette afspejlede en tilsvarende debat, der foregik i Washington, D.C., under Camerons besøg i USA i juli 2010.

Brød ind i 97 servere

Sagen mod Gary McKinnon er en af de længst kørende sager om udlevering i begge landes historie, for ikke at nævne det største offentliggjorte hackerindbrud nogensinde på USA's militære og statslige servere.

McKinnon er anklaget for at bryde ind i 97 servere mellem februar 2001 og marts 2002 og derved at have forårsaget forskellige grader af skade og driftsforstyrrelse. USA anmodede om hans udlevering i 2002, efter en såkaldt federal grand jury anklagede ham for syv punkter af hacking.

Sagen har dog fået en betydning, der rækker langt udover disse blotte fakta, er i tidens løb blevet behandlet af skiftende regeringer i både USA og Storbritannien, og er blevet politisk kontroversiel efter Storbritanniens vedtagelse i 2004 af en udleveringsaftale med USA.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere