Læs også:
Gratis internet afgør regeringens 2020-plan
Sahl-Madsen: Derfor skal bredbånd ikke have støtte
I disse timer sidder Christiansborg-løsgænger Pia Christmas Møller og forhandler med regeringen om vedtagelsen af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) 2020-økonomireform.
Pia Christmas Møller har blandt andet et krav om flere gratis hotspots til danskerne med til forhandlingsbordet - hotspots, som løsgængeren i april har foreslået skal bankes op ved rådhuse, biblioteker og uddannelsesinstitutioner og på offentlige pladser.
Forslaget er hørt før - og det kommer pudsigt nok fra det største oppositionsparti, Socialdemokraterne, der allerede i 2007 blandt andet foreslog følgende i sin nationale bredbåndsstrategi:
"Kommunerne [bør] benytte områderne omkring offentlige bygninger (for eksempel biblioteker, kulturcentre, rådhuse) til at placere hotspots med høj sikkerhed, som man kan bruge med den digitale signatur som login," skrev partiet i sit debatudspil, "Danmark på nettet", fra marts 2007.
Spørgsmål pillet af plakaten
Løsgænger Pia Christmas Møller forlod Det Konservative Folkeparti i 2007, og hun skulle i dag have haft en kritisk forespørgselsdebat i Folketinget om netop hotspots med den konservative videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen.
Forespørgslen var sidste punkt på Folketingets dagsorden, men Computerworld erfarer efter samtale med Folketingets Oplysning, at forespørgselsdebatten, F36, er blevet pillet af plakaten igen.
"Efter anmodning fra forespørgeren, Pia Christmas Møller, tages F36 til videnskabsministeren om vidensspredning af dagsordenen i dag," lyder det fra Folketingets Oplysning, selvom Folketingets hjemmeside endnu ikke er blevet opdateret med nyheden.
Det vides endnu ikke, om spørgsmålet vedrørende hotspots vil blive stillet igen, inden fristen for forespørgselsdebatter udløber på onsdag i næste uge, når Folketinget forbereder sig til sommerferie.
Kovending påkrævet
Pia Christmas Møllers krav om flere og gratis hotspots er kontroversielt, da den konservative videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen, for et halvt år siden slog fast med syvtommer-søm, at det offentlige ikke skal støtte bredbåndsudrulning i Danmark med offentlige midler.
"Det ligger i regeringens bredbåndsstrategi fra foråret, at vi hylder den markedsbaserede og teknologi-neutrale udrulning," sagde hun til Computerworld i december.
"Når vi kan nå denne her dækning (bredbånd til 99 procent af danske hjem, red.) med den markedsdrevne udrulning drevet af teleselskaber med en fornuftig økonomi, hvorfor skal vi så kaste statsmidler i det? Skal vi tage det fra sygehusene, fra skolerne eller plejehjemmene," spurgte hun og fortsatte:
"Vi har et system, der fungerer meget tilfredsstillende. Ikke mindst når vi ser på den reelle udbredelse, der sker," lød det altså fra ministeren i december 2010.