Test: Tre høretelefoner du kan bruge til sport
Pokkers, nu faldt de ud igen.
Nyder du at høre musik, når du dyrker sport eller på anden måde er aktiv, kan almindelige høretelefoner være en pestilens.
Løsningen kan være at kaste blikket på nogle af de høretelefoner, der er lavet til formålet.
Vi har testet tre af slagsen, og herunder kan du læse vores vurdering og afgøre, hvad der er det bedste køb for dig.
Du kan også læse vores test af sports-applikationen Endomondo, der kan hjælpe dig med at forbedre dine sportspræstationer.
Den simple med ørebøjle
Det første bud på et par sports-klare høretelefoner kommer fra Philips. Høretelefonerne SHQ3017 er udstyret med bøjler, som skal hægtes omkring dine ører.
Bøjlerne sikrer, at høretelefonerne sidder godt fast omkring dit øre, og der skal en mindre orkan til at flå dem af. SHQ3017 har også en mikrofon på ledningen, så de kan bruges som headset til din mobiltelefon.
Derudover udmærker høretelefonerne sig ved at kunne vaskes under rindende vand. De færreste er fans af ørevoks eller sved, og derfor er det rigtig godt at kunne skylle høretelefonerne, så de altid er indbydende.
Et andet smart træk fra Philips' side er, at de har udstyret høretelefonerne med en ledning på 60 centimeter og et ekstra forlængerstykke på yderligere 60 centimeter.
På den måde har du både en løsning, hvis din MP3-afspiller skal ligge i din bukselomme eller sidde fastgjort på din arm, uden at der går lednings-spaghetti i det.
SHQ3017 er altså funktionelle, men har dog et stort problem: Lyden.
Mens bøjlerne sikrer, at høretelefonerne sidder fast på dit øre, så sikrer de ikke, at højttalerne også sidder tæt til dit øre. Det giver en smal og skinger lyd, uden tilstrækkelig bas og mellemtone.
Hvis du med fingeren trykker høretelefonerne ind til øret, kan du høre den noget bedre lyd, der kunne været kommet ud af disse høretelefoner, men det er en stakket frist, for så snart du fjerner fingrene igen, er du tilbage til den skingre lyd.
Der følger øre-gummidutter i tre forskellige størrelser med til Philips, men ingen af dem hjælper til at lukke tæt, og det er rigtig ærgerligt. Specielt hvis du tager en løbetur i mere støjende omgivelser, som kan gøre det svært at høre musikken ordentligt.
Bluetooth-høretelefoner med god lyd
BackBeat 903+ fra Plantronics er testens ledningsfri alternativ og fungerer med mobiltelefoner og andre devices, der kan sende musik via bluetooth.
Høretelefonerne er fastgjort til øret i en bøjle og har en ledning mellem dine ører, som går bag om dit hoved. Det hele er lavet i et behageligt materiale, og du mærker ikke meget til dem, når du tager dig en løbetur.
Styringen foregår ved tryk på nogle små knapper bag på ørebøjlerne. Det kræver lige lidt tillæring at lære, hvilke knapper der gør hvad, når du ikke kan se dem, men når det er klaret, fungerer det rigtig fint.
Da høretelefonerne er en enhed i sig selv, skal man huske, at de også lige skal oplades. BackBeat 903+ er dog ikke så krævende, da de klarer op til 7 timer spilletid eller op til 7 dages standbytid.
Det virker rigtig fornuftigt, at der ikke skal oplades efter hver løbetur. Samtidig får du, hver gang du tænder høretelefonerne, en update på, hvor meget spilletid der er tilbage i batteriet. Det gør det nemt at sikre sig, at der altid er strøm på.
Lyden er samtidig klart vores tests bedste. Der er det hele, både en klar diskant, mellemtone og bas, som giver et behageligt lydbillede med flere nuancer, end du er vant til i standard-høretelefoner.
Høretelefonerne er også gode til at holde støj fra omgivelserne ude. Samtidig kan de også spille rigtig højt, hvis du har brug for at blive blæst igennem for at finde den sidste energi i kroppen.
BackBeat 903+ kan også bruges som headset til din telefon. Det fungerer rigtig godt, og selv om mikrofonen sidder helt oppe ved dit øre, er den god til at fange din stemme.
Den smarte løsning
Denne tests sidste kombattant er Jabra Active. Vi kiggede lidt, da vi først fik den i hånden. Jabra Active har ingen bøjle, men formen på høretelefonens gummidut er specialdesignet, så den ikke falder ud af dit øre.
Vi var først lidt skeptiske, men det virker faktisk aldeles glimrende. Høretelefonerne er lette at sætte i og tage ud, og selv om du løber eller for den sags skyld hopper, bliver høretelefonerne i dit øre. Det er en løsning, der er en del mere elegant end en stor bøjle omkring dit øre.
Lyden i Jabra Active er også rigtig fornuftig, uden dog at være prangende. Lydkvaliteten ligger på niveau med andre høretelefoner i denne prisklasse, så det er ikke her, at Jabra skuffer, men heller ikke her de overrasker.
Høretelefonerne er også udmærkede til at holde støj fra omgivelserne ude, så du kan høre musikken.
Skulle du få et opkald i løbet af din træning, kan Jabra Active ligesom de andre høretelefoner i vores test også bruges til at tale i telefon. Mikrofonen sidder på ledningen, og det fungerer uden problemer.
Den endelige dom
På en tredjeplads finder vi Philips. Der er mange gode ting ved disse høretelefoner, men når lyden ikke er i orden, er det bare ikke rigtig noget værd. Heller ikke selv om høretelefonerne er testens billigste.
Lyd er alfa og omega, og her snubler Philips, inden de når målstregen. Derfor får deres bud på aktive øretelefoner kun karakteren 2 ud af 6.
Meget bedre ser det ud for testens to andre deltagere, der kommer ind på en delt førsteplads. Jabra Active har en fornuftig lyd, et smart design og en pris, hvor de fleste kan være med.
BackBeat 903+ har en kanon lyd, intet ledningsbøvl og er samtidig nemme at bruge. Det er dog en hage, at de skal oplades, og at de kun kan bruges med bluetooth-enheder.
Mange bruger MP3-afspillere, når de træner, og da det er forholdsvis få af dem, der understøtter bluetooth, vil de ikke kunne bruge høretelefonerne fra Plantronics.
BackBeat 903+ er også testens dyreste alternativ, men du får samtidig rigtig meget for de 490 kroner, vi har set dem til.