Download: Fem nyttige og gratis harddisk-værktøjer
De færreste tænker over det, når den bærbare suser rundt fra skød til skød eller må affinde sig med en hårdhændet behandling - i tændt tilstand. Men computerens mekaniske harddisk knokler løs og kan potentielt tage skade af slag og små stød.
I stationære pc'er har harddisken typisk en mere acceptabel tilværelse, fordi kabinettet ikke flyttes alt for ofte, men der kan være andre problemer på færde. Hvis dine blæsere har måttet lade livet, eller hvis kølingen af andre årsager ikke er tilstrækkelig, kan din harddisks driftstemperatur være faretruende høj.
Og det kan i sidste ende betyde, at din engang sunde og velfungerende harddisk må lade livet - og dumpe dine vigtige data i makulatoren.
Vi har udvalgt fem harddisk-værktøjer, der blandt andet kan hjælpe dig med at tage temperaturen på din harddisk, foretage et generelt sundhedstjek, overskrive data til ugenkendelighed og måle din harddisks overførselshastighed.
1. Tag temperaturen på din disk
CrystalDiskInfo er et genialt og gratis program, der for eksempel kan vise din harddisks aktuelle driftstemperatur. Er temperaturen mellem 30 og 40 grader i en stationær pc, ånder alt fred og ro. De fleste harddiskproducenter opgiver 55 eller 60 grader som den maksimalt acceptable driftstemperatur, så din disk skal højt op på skalaen, før alarmklokkerne bør ringe.
Bærbare pc'er er ikke fleksible og giver i bund og grund ikke mulighed for at køle din harddisk bedre ved eksempelvis at tilføje en blæser. Hvis temperaturen er overordentligt høj, kan det være et faresignal, men husk at undersøge netop din harddiskmodels maksimale driftstemperatur, inden du forholder dig til et eventuelt problem.
2. Tjek din harddisks helbredstilstand
CrystalDiskInfo har to vigtige funktioner, for programmet kan også bruges til at aflæse din harddisks såkaldte SMART-værdier (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Hvis din harddisks helbred er til den dårlige side, vil CrystalDiskInfo med stor sandsynlighed rapportere, at der er fare på færde.
3. Sæt tal på din diskydelse
Synes du, at din harddisk er ualmindeligt sløv? Med testprogrammet CrystalDiskMark kan du måle din harddiskydelse - eksempelvis før og efter en opgradering, så du kan sætte tal på hastighedsforbedringen.
4. Slet data permanent
Det er langt fra sikkert at formatere harddisken eller bare slette filer i Windows, hvis du vil sikre dig, at de ikke falder i de forkerte hænder. Data kan nemlig genskabes med et snuptag, endda med helt gratis programmer, hvis harddiskens klynger altså ikke er overskrevet med ny data.
Programmet Eraser går systematisk til værks og overskriver de slettede data, så det til sidst er praktisk talt umuligt at gendanne dem.
5. Slut med fragmenterede data
I din harddisk bliver data gemt på en magnetisk plade. Data bliver læst på næsten samme måde, som en grammofon gengiver lyd fra en vinylplade.
Hver gang en fil slettes, efterlades et ledigt område på din harddisk på størrelse med den fil. Efter længere tids brug vil harddisken have data spredt i små rodede klynger. Dermed skal ny data fordeles, hvor der er plads. Din harddisks læsehoved skal derfor bevæge sig for at læse filer, hvilket resulterer i en sløv computer.
Ud over det defragmenteringsværktøj, der følger med Windows, findes der gode og gratis alternativer såsom Defraggler.
Læs også:
Købeguide: Sådan vælger du den rigtige harddisk
Download: Se hvad der æder pladsen på din harddisk
Guide: Giv din pc nyt liv - helt gratis