Test: Sådan får du en støjsvag og stilfuld computer
Det er med god samvittighed, at vi ikke lader sparekniven falde på kabinettet, når vi samler ny computer.
Et billigt discount-kabinet er måske attraktivt på kort sigt, men på den lange bane har det potentiale til at blive en plage. Der er måske utilstrækkelig køling, som i værste fald kan gøre din dyrt købte hardware ustabil - eller de inkluderede ventilatorer er af så tvivlsom herkomst, at de efter få måneder begynder at hvine som en pigespejder, der har fået fletningerne i klemme i en postkasse.
Problemet kan dog også være af mere grundlæggende karakter; det kan være upraktisk at installere og montere den nyindkøbte hardware, eller der kan være manglende plads til en velvoksen processorkøler.
Svenske Fractal Design har dog med selvsikkerhed viftet disse og øvrige problemer helt bort med Define XL, der er producentens bud på et såkaldt full tower-kabinet, der kan æde selv den mest pladskrævende hardware uden at bøvse.
Kabinettet fås i to versioner; Black Pearl og Titanium Grey. Vi har testet den knaldsorte version af de to. Og vi er tilbøjelige til at sige, at vi helst ikke vil vinke farvel til kabinettet, nu hvor vores hardware omsider er nydeligt fastmonteret under kølerhjelmen.
Mangler lynhurtig USB-standard
Kabinettets forside har et blankt look, der falder i god jord hos denne anmelder. Det skinner ikke så meget, at det bryder med kabinettets i øvrigt diskrete og enkle design.
Vi troede umiddelbart, at Fractal Design havde været gavmilde og monteret børstet aluminium på forsiden, men det var alligevel ikke tilfældet, for det består udelukkende af plastic.
For at få adgang til computerens optiske drev skal du åbne lågen. Når lågen er lukket, har du dog adgang til tænd/sluk-knap og en række handy stik såsom jackstik til lyd og mikrofon, fire USB-stik og et eSATA-stik.
Vi tillader os at ærgre os en smule over, at Fractal Design ikke har smækket porte med det hurtige USB 3.0-interface direkte i fronten, når muligheden er så oplagt, men det må vi undvære.
Problemet kan dog omgås på flere måder, da bundkortproducenter i støt stigende grad bundler bundkort med et USB 3.0-panel til kabinettets forside, så du har de lynhurtige stik lige ved hånden.
Kabinet i sværvægterklassen
Med en nettovægt i underkanten af 18 kilo er Define XL ikke et kabinet, du jævnligt skal flytte rundt på. For at føje spot til skade kan vi tilføje, at kabinettet måler 232 x 560 x 561,3 millimeter (bredde x højde x dybde).
Selv om vægten kan resultere i en fæl diskusprolaps, betyder det forvoksede format, at det er både praktisk og ligetil at installere hardware. Kabinettet lever plads til alle de bundkortformater, du kan finde på at kaste efter det: mini-ITX, micro ATX, ATX og E-ATX (Extended ATX).
Kabinettets indre er opdelt i tre "kamre"; det første kammer, der er reserveret til bundkort, optisk drev og op til fire harddiske, strømforsyningens kammer nederst til venstre og et harddiskkammer - med plads til yderligere seks harddiske, så du som udgangspunkt kan proppe hele 10 harddiske i bæstets mave.
I alt to blæsere på 140 millimeter og en enkelt blæser på 180 millimeter er ansvarlig for at holde din hardware kølig, og du kan udvide med flere blæsere, hvis du har et nærmest absurd behov for luftgennemstrømning.
Der medfølger en handy flange med blæserstyring, som du kan installere i en af kabinettets bageste udvidelsesporte. Vi testede med blæserne indstillet på laveste hastighed og havde på intet tidspunkt problemer med varmeudvikling på trods af, at vi benyttede et P67-bundkort med Sandy Bridge-processor og et toptunet Radeon HD 6970-grafikkort.
Stille som en ninja
Modsat rigtigt mange kabinetter på markedet er Define XL udstyret med lydabsorberende måtter, der faktisk gjorde, at vores testmaskine gik fra at være "støjsvag" til "stille som en ninja" - den kraftige hardware til trods.
Feinschmeckere vil indvende, at måtterne kan bidrage med et par grader til komponenternes driftstemperaturer, men det var ikke noget, vi lod os mærke med.
Overordnet er vi særdeles tilfredse med kabinettet, der også høster roser for et meget ryddeligt indre; kabelsuppe kan undgås i vid udstrækning, fordi kabler kan dirigeres om på bagsiden takket være en række huller i bundkortets monteringsplade. Det er efterhånden standard i denne prisklasse, men ikke desto mindre en nydelig tilføjelse.
Med en pris på cirka 1.000 kroner vil Define XL udgøre en betydelig del af et pc-budget. Det er altså først og fremmest ideelt til dig, hvis du ofte skifter komponenter eller bare stiller høje krav til din pc.
Hvis din computer skal gro fast under skrivebordet og sluge støv, som Master Fatman labber piskefløde i sig, kan det gøres både mindre og billigere.
Men det er ikke det, Define XL handler om. Define XL er derfor et anbefalelsesværdigt køb til kræsne brugere, der sætter pris på praktiske arbejdsbetingelser i kabinettets indre og en støjsvag pc. Vi er klar med et femtal til Define XL.
En opdateret version med USB 3.0-stik, flere lækre funktioner og et mindre behov for at finde skruetrækkeren frem, når udvidelseskort skal monteres i kabinettet, vil komme faretruende tæt på en topkarakter.