Tid er penge, og løn er for de fleste virksomheder den største post i regnskabet.
De danske lønninger hører som bekendt ikke til blandt verdens laveste, så mange produktionsvirksomheder har lukket deres afdelinger i Danmark for at satse på lande med lavere produktionsomkostninger.
På slagteriet Tican i Nordjylland, Danmarks næststørste svineslagteri, kunne man også sagtens have lukket sine ferskkødsdivisioner i Thisted, Fjerritslev og Ansager og have sagt farvel 700 medarbejdere.
Men det er ikke nødvendigt, når man kan effektivisere med en it-løsning.
Arbejdsgangen på et svineslagteri skal planlægges med knivskarp nøjagtighed, og derfor har Tican investeret i planlægnings- og tidsregistreringssystemet ProMark fra den danske softwareudvikler Mark Information.
It-løsningen sammenkobler produktions-, planlægning og akkordberegning, og det er nødvendigt for at klare sig i konkurrencen.
To millioner svin
Tican slagter cirka to millioner svin om året, og kød er et prisfølsomt produkt, hvor løn og tid udgør en stor del af de faste omkostninger, forklarer Torben Kock, produktionsdirektør i Tican.
"Automatisering af planlægningsprocessen er en vigtig konkurrenceparameter for os. Vi skal kende forbruget af timer på hvert eneste arbejdsområde og forbruget af timer kontra enheder, så vi ved, hvad den samlede proces koster i forhold til prissætningen," siger han.
Det nye i ProMark-løsningen er, at det er muligt at samkøre akkord og planlægning.
"Der gælder særlige akkordbetingelser i slagteribranchen, hvor de enkelte udskæringer aflønnes forskelligt. Det en stor opgave at planlægge, hvilke medarbejdere, der skal udføre næste dags skæringer. Vi skal sikre, at de enkelte medarbejdere melder sig ind på den rette akkord," siger Torben Kock.
Ellers ender man med mørbrad skåret ud som flæskesteg.
"Vi får realtidsindsigt i hvor mange, der er på fabrikken, hvor mange der er aktive, og hvor de er aktive. Vi kan se, hvem der ikke er aktive, og hvor de med fordel kan flyttes hen. Og vi kan se vores omkostning per produceret enhed, lige her og nu," siger Torben Kock.
Tican forventer, at deres nye ProMark-system kan udbredes til slagteriets fabrikker i England og Polen.