Artikel top billede

(Foto: Fotografen Thisted / Jens Kr. Vangsgaard)

Sådan scorer slagteri kassen med smart it-system

Et jysk slagteri har investeret i et dansk it-system, der gør det rentabelt at bevare arbejdspladserne i Danmark.

Tid er penge, og løn er for de fleste virksomheder den største post i regnskabet.

De danske lønninger hører som bekendt ikke til blandt verdens laveste, så mange produktionsvirksomheder har lukket deres afdelinger i Danmark for at satse på lande med lavere produktionsomkostninger.

På slagteriet Tican i Nordjylland, Danmarks næststørste svineslagteri, kunne man også sagtens have lukket sine ferskkødsdivisioner i Thisted, Fjerritslev og Ansager og have sagt farvel 700 medarbejdere.

Men det er ikke nødvendigt, når man kan effektivisere med en it-løsning.

Arbejdsgangen på et svineslagteri skal planlægges med knivskarp nøjagtighed, og derfor har Tican investeret i planlægnings- og tidsregistreringssystemet ProMark fra den danske softwareudvikler Mark Information.

It-løsningen sammenkobler produktions-, planlægning og akkordberegning, og det er nødvendigt for at klare sig i konkurrencen.

To millioner svin

Tican slagter cirka to millioner svin om året, og kød er et prisfølsomt produkt, hvor løn og tid udgør en stor del af de faste omkostninger, forklarer Torben Kock, produktionsdirektør i Tican.

"Automatisering af planlægningsprocessen er en vigtig konkurrenceparameter for os. Vi skal kende forbruget af timer på hvert eneste arbejdsområde og forbruget af timer kontra enheder, så vi ved, hvad den samlede proces koster i forhold til prissætningen," siger han.

Det nye i ProMark-løsningen er, at det er muligt at samkøre akkord og planlægning.

"Der gælder særlige akkordbetingelser i slagteribranchen, hvor de enkelte udskæringer aflønnes forskelligt. Det en stor opgave at planlægge, hvilke medarbejdere, der skal udføre næste dags skæringer. Vi skal sikre, at de enkelte medarbejdere melder sig ind på den rette akkord," siger Torben Kock.

Ellers ender man med mørbrad skåret ud som flæskesteg.

"Vi får realtidsindsigt i hvor mange, der er på fabrikken, hvor mange der er aktive, og hvor de er aktive. Vi kan se, hvem der ikke er aktive, og hvor de med fordel kan flyttes hen. Og vi kan se vores omkostning per produceret enhed, lige her og nu," siger Torben Kock.

Tican forventer, at deres nye ProMark-system kan udbredes til slagteriets fabrikker i England og Polen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere