Test: Så skrap er Intels nye Core-processor

De nye Core-processorer fra Intel er de hidtil mest avancerede. Ikke blot er de mindre og køligere end nogensinde før - Intel har også benyttet lejligheden til at indbygge grafik. Men fungerer det i praksis, og skal du slagte sparegrisen? Få svaret her.

1. Test: Så skrap er Intels nye Core-processor

I begyndelsen af januar blev den tilrejsende verdenspresse under CES-messen i Las Vegas præsenteret for Intels nye Core-processorserie til både stationære og bærbare computere.

De nye chips hedder Core i3, Core i5 og Core i7, og de imponerer ved at være proppet med sprød teknologi i en sådan grad, at selv garvede it-entusiaster vil klappe i hænderne med et nørdet smil på læben.

Link: Få overblikket over Intel i-familie i vores FAQ.

Intel har nemlig ikke kun fremstillet en mere miljørigtig processor på 32 nanometer - den hidtil mest kompakte fabrikationsproces. Processorgiganten har også indbygget Intel HD Graphics, så du ikke nødvendigvis skal investere i et grafikkort.

Men fungerer det overhovedet at smelte processor og grafikchip sammen? Hvilken ydelse kan du forvente, og lever den op til prismærket?

For at besvare disse spørgsmål har vi kastet en håndfuld testprogrammer efter mellemklassemodellen Core i5-661, der op til lanceringen har lystret kodenavnet 'Clarkdale'. Se her om du skal flå foret ud af tegnebogen og overveje en ny hjerne til din pc.

2. Intelligent sammensmeltning

Alle Core i5- og Core i3-modeller er baseret på dualcore-teknologi, så vi kan slå fast allerede nu, at de mest farthungrende it-entusiaster kan finde mange processorer, der med nemhed overhaler i5-661, som vi har monteret på vores testbænk.

Men har du overhovedet brug for quadcore - eller hexacore, som det snart kommer til at hedde, når Intel slipper sin Gulftown-processor ud af kabinettet - og har du virkelig lyst til at smide flere tusindekronesedler for hjernen til din nye pc?

Svaret er, at de voldsomt mange hestekræfter er unødvendige til rigtigt mange formål, hvilket også understreges af vores benchmark-tal.

Den lille 32-nanometer-processor, der benytter den eksisterende sokkel 1156, snapper for eksempel sine langt dyrere konkurrenter i hælene, når der skal spilles og komprimeres data.

Det skyldes blandt andet, at i5-661-processoren nyder godt af Intels HyperThreading-teknologi, hvormed du får adgang til fire afviklingstråde. Processoren er desuden udstyret med Turbo Mode-egenskaber, hvilket betyder, at kernefrekvensen kan blive sparket mærkbart i vejret, når din processor virkelig har sved på panden.

Standardfrekvensen på 3,33 gigahertz kan derfor ekspederes helt op på 3,6 gigahertz, og så føler man virkelig, at man får noget for sine hårdt tjente 1.400 kroner, sådan som det ret beskedne prisskilt på processoren nu engang lyder.

Grafikløsning fortærer nemt HD

Indledningsvist var det med en smule skepsis, at vi testede det integrerede Intel HD Graphics. Det er ret beset en Intel GMA X4500-løsning med et par optimeringer her og dér, så vi havde ikke forventet, at løsningen kunne gebærde sig i krævende spil.

Delkonklusionen lyder, at du overordnet stadig er nødt til at købe et dedikeret kort fra AMD/ATI eller Nvidia, hvis nye spil skal køre glat i høje opløsninger.

Til gengæld har Intel et ikke ubetydeligt es gemt i ærmet, for HD Graphics understøtter hardware-baseret afkodning af Blu-ray - eller sagt på helt almindeligt dansk: grafikløsningen kører selv den mest krævende HD-video uden at bøvse sig gennem de levende billeder.

Det er samtidig et stort plus, at HD Graphics har indbygget surround-lyd og dermed kan smække lyd ud på fladskærmen direkte gennem HDMI-stikket.

Hvis du investerer i et selvstændigt grafikkort, er en intelligent tilføjelse, at systemet kan lukke helt ned for ATI- eller Nvidia-kortet, når du bare tøffer rundt på dit Windows 7-skrivebord eller surfer på nettet. Det giver rigtigt flotte strømbesparelser, fordi grafikkortet i sådanne og lignende situationer kan lade Intel-grafikken udføre det mest almindelige rutinearbejde.

3. Tid til test

Det kræver en lind strøm af hardware at sammenligne ydelsen på tre forskellige processorsokler.

Til at teste Intel LGA-1156 har vi først og fremmest sat fut i et Gigabyte GA-P55A-UD6-bundkort. Den helt nye Core i5-processor på 32 nanometer har derimod fået et Gigabyte H55M-UD2H-bundkort at boltre sig på. Begge systemer blev parret med fire gigabyte DDR3-hukommelse.

Den kraftige LGA-1366-platform er testet på et Gigabyte X58A-UD7-kort med tre gigabyte ram.

Sidst, men ikke mindst, har vi smækket AMD's Phenom II-processor på et Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P med AM3-sokkel og fire gigabyte DDR3-ram.

Gennemgående for testopsætningerne er et Asus Radeon HD 4890-grafikkort og en Western Digital Raptor-harddisk. Med disse ord er det blevet tid til at kigge ydelsen efter i sømmene:

4. Glimrende processor til mange formål

Testen faldt langt hen ad vejen ud helt som ventet - dog med et par enkelte overraskelser i Core i5-661-processorens favør.

Vi er ikke overraskede, når vi kan konstatere, at en pebret i7-975-processor til 7.000 kroner kan rendere et detaljeret 3D-billede på den halve tid. Her kommer de fire processorkerner og i alt otte afviklingstråde for alvor i spil, og så er det klart, Core i5-661 bliver sat på porten.

Noget nær samme billede tegner sig i videoindkodningsopgaven, vi stillede samtlige processorer, hvor Core i5-661 er godt 40 procent sløvere end Intels topmodel.

Omvendt må vi tage hatten af for spilydelsen, der er yderst fornuftig, ligesom filkomprimering med WinRAR generelt ikke ser så skidt ud for Intels nye og - frem for alt - billige Core-processor. Vi er ligeledes ret imponerede over, at de fire kerner, der dunker i AMD's kraftigste Phenom II-processor, ikke formår at distancere sig mere fra Intels kompakte opkomling.

Intel HD Graphics og en yderst velfungerende 32-nanometer-proces er uden tvivl de største fjer i hatten på vores testprocessor, og for mange vil den integrerede grafikprocessor være alt rigelig - eksempelvis til mediecentret eller en fornuftig hverdagsmaskine, der skal kunne drive diverse grafisk lir i Windows 7 uden brok.

Tekniske revolutioner fortjener anseelse - også her på PC World. Derfor tildeler vi Intel Core i5-661 et femtal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere