Der findes mange myter, når det gælder sikkerheden på computeren, og selv om mange trækker smilene frem, så overlever de mest sejlivede myter år efter år og medfører store problemer.
Læs her om fem af de sikkerheds-myter, der bare nægter at dø.
Myte 1.
Jeg har intet, som en hacker kunne være interesseret i
Mange almindelige computerbrugere føler sig overbevist om, at deres data på pc'en kun har værdi for dem eller faktisk slet ikke er noget værd overhovedet, og at de derfor intet har at frygte og heller ingen grund til at gøre noget for at beskytte deres computer.
Der er tre problemer med den indstilling. For det første så er mange hackere komplet ligeglade med de data, der ligger på computeren. Hackeren er kun ude på at overtage kontrollen med den pågældende pc, fordi han kan bruge den kompromitterede computer som vært for malware eller til at distribuere spam.
For det andet kan det godt være, at der ikke ligger data af nogen betydning på din pc, men en angriber vil muligvis være i stand til at stjæle trivielle oplysninger som dit navn, adresse og fødselsdata og ad den vej stjæle din identitet. En stjålen identitet kan bruges til at tømme netkonti, købe dyre ting og bestille alt muligt til alle mulige som ren chikane.
Endelig er de fleste angreb automatiserede og ryger på enhver ubeskyttet computer uanset, hvad der ligger på den. Automatikken skelner overhovedet ikke mellem, om noget er værdifuldt eller ej.
Myte 2.
Jeg har antivirussoftware, så jeg er sikker
Antivirussoftware er en selvfølge på enhver computer og en god start, men beskytter langt fra mod alt. Nogle antivirusprodukter beskytter mod virus og ikke andet. De hverken opdager eller blokerer for spam, phishing-forsøg eller anden malware. Selv hvis du har investeret i en omfattende softwarepakke, der beskytter mod mere end bare vira, så skal den stadig opdateres jævnligt. Nye malware-trusler dukker op dagligt, og beskyttelse mod malware er kun så godt som den sidste opdatering. Husk også, at leverandørerne af sikkerhedssoftware hele tiden er et skridt bagud i forhold til at få opdateret deres produkter, så du er aldrig beskyttet mod de allernyeste malware-opfindelser.
Myte 3.
Sikkerhed er kun et problem, hvis jeg kører Windows
Microsoft har i høj grad haft sin del af sikkerhedsproblemer gennem årene, men det betyder ikke, at andre operativsystemer eller applikationer er usårlige. Selv om Microsoft-produkter er det største mål for hackere, så har Linux og Mac OS også deres bløde punkter. I takt med at alternative operativsystemer og webbrowsere får flere og flere brugere, så bliver de mere synlige mål for de grimme fyre og deres ondsindede aktiviteter. Faktisk sker det i stigende grad, at angribere går efter bredt brugte tredjepartsprodukter, der bruges på tværs af mange operativsystemer som for eksempel Adobe Reader.
Myte 4.
Min router har en firewall, så min pc er beskyttet
En firewall er super til at blokere for tilfældig uautoriseret adgang til dit netværk, og den vil også beskytte din computer mod et udvalg af trusler. Ikke desto mindre har hackere for længe siden regnet ud, at den hurtigste vej gennem din firewall er ved at angribe dig gennem portene på din computer, der almindeligvis tillader data at passere uhindret. Som standard blokerer din firewall ikke normale datatransmissioner som eksempelvis web-trafik og e-post, og kun de færreste brugere har så meget styr på deres firewall, at de kan justere indstillingerne i forhold til, hvad der skal slippes igennem, og hvad der ikke skal.
Hertil kommer, at mange angreb i dag er web-baserede eller stammer fra et phishing-forsøg, der lokker dig til at besøge en ondsindet hjemmeside. Sådanne trusler beskytter din firewall dig ikke imod.
Myte 5.
Jeg besøger kun store, velrenommerede sites, så jeg har ikke noget at bekymre mig om
Det er klart, at du øger risikoen for, at din computer bliver inficeret med snask, når du bevæger dig omkring på den dunkle skyggeside af World Wide Web. Ikke desto mindre sker det jævnligt, at også de store velkendte hjemmesider bliver infiltreret. For eksempel har hackere haft held med at grave sig gennem sikkerhedsværkerne på sider som Apple, CNN, eBay, Microsoft, Yahoo - ja selv den amerikanske sikkerhedstjeneste FBI. Ofte kører hackerne 'cross-site scripting angreb' for at samle information om brugerne eller installere ondsindet kode på de computere, de besøger.