Artikel top billede

"Det er en pc stort set uden begrænsninger, og inden for fem år forudser jeg, at det vil være den mest populære form for pc, der bliver solgt i Amerika," udtalte Bill Gates om tablet-pc'en i 2001. Nu er der endelig kommet gang i markedet, men det er med Microsoft i en birolle.

Tablet-pc'en er en alvorlig trussel mod Microsoft

ComputerViews: Tablet-pc'erne presser salget af traditionelle computere og dermed Windows. Se her, hvad Microsoft har af muligheder.

Læs også:

Apples iPad 2 genantænder debatten om pc'ens død

Salget af iPad kan overgå netbook'ens succes 

Microsoft har et problem.

Det går ikke væk af sig selv, men vokser sig tværtimod større, efterhånden som månederne går, og Redmond-selskabet ikke tager hånd om det.

Konkret består problemet af to it-tendenser:

1) Markedet for tablet-pc'er og smartphones buldrer af sted, og Microsoft er kun i meget begrænset omfang i stand til at hægte sig på toget.

Det betyder, at selskabet er ved at misse chancen for at dominere nye vækstmarkeder.

2) Hvor Windows tidligere var det eneste operativsystem i mange virksomheder, så sniger nye platforme som Apples iOS og Googles Android sig nu ind i virksomhederne via smartphones og tablet-pc'er.

Det betyder, at mange it-chefer ikke længere afviser alternative operativ-systemer ved hoveddøren.

Tablet-pc'en presser pc'en

Så sent som i fredags var analysefirmaet Gartner ude med en prognose, der er med til at understrege problemets omfang for Microsofts vedkommende.

Gartner vurderer, at salget af pc'er vil vokse langsommere end forventet, da brugerne i stedet vil spendere deres penge på "pc-alternativer" som tablet-pc'er.

Hvor den forventede vækst på pc-markedet i 2011 tidligere lød på 15,9 procent i forhold til 2010, er tallet nu sænket til 10,5 procent, så der i alt vil blive 287,8 millioner enheder.

Gartner har samtidig forudsagt, at der vil blive solgt 54,8 millioner tablets på verdensplan i 2011. Det tal vil være steget til 154 millioner i 2013.

Flere enheder uden Windows

Da Microsoft indtil videre ikke har formået at bide skeer med hverken Apple eller Google på tablet-fronten, betyder det, at en stadig større andel af de pc-enheder, der langes over disken, ikke kører Windows som operativsystem.

Hvor Microsoft for blot et par år siden nød godt at det store antal netbooks, forbrugerne købte, så er den primære vækst i dag rykket over på markedet for tablet-pc'er.

Og det er ikke Microsoft, der spiser det største stykke af kagen, selvom der allerede findes en del Windows 7-tablets.

Microsofts udfordring skæres yderligere ud i pap, hvis man dertil lægger, at der alene sidste år blev solgt næsten 300 millioner smartphones på verdensplan, hvoraf kun en meget lille andel køre enten Windows Mobile eller Windows Phone 7.

Hviler Microsoft på laurbærene?

Ifølge statistikfirmaet Net Applications har Steve Ballmer endnu kun begrænset grund til at svede i den blå Microsoft-skjorte.

Tabellen herunder viser den samlede fordeling af operativsystemer på verdensplan på alle enheder i februar:

Selvom Microsoft kun er gået fra en samlet markedsandel med Windows på 93,53 procent i marts 2009 til de nuværende 89,69 procent, så er faldet sket samtidig med, at selskabets både helstøbte og meget roste Windows 7 er blevet sendt på markedet.

Læs også:

Apples iPad 2 genantænder debatten om pc'ens død

Salget af iPad kan overgå netbook'ens succes

Microsofts gyldne mulighed

Meget tyder derfor på, at Microsoft, hvis selskabet skal hindre yderligere fald, er nødt til at satse benhårdt på de to største vækstmarkeder; tablet-pc'erne og smartphones.

Og det er her, at man kan mene, at Microsoft i øjeblikket hviler lidt for meget på laurbærene.

Selvom selskabet har satset stort på Windows Phone 7, så har selskabet selv erkendt, at platformen nok er kommet på markedet et par år for sent.

I mellemtiden har eksempelvis Googles Android oplevet en vækst på hele 888,8 procent i 2010.

Bill Gates talte om tablets i 2001

Meget tyder på, at Microsoft også på markedet for tablet-pc'er er ved at forpasse en gylden mulighed for at sikre fornyet vækst for Windows-platformen.

Selvom Bill Gates Allerede i 2001 i forbindelse med åbningen af Comdex-messen i Las Vegas annoncerede sin tablet-vision om en "en pc stort set uden begrænsninger," så er det i dag - et årti senere - ikke Microsoft, men derimod Apple og Google, der ejer tablet-markedet.

På dette års CES i Las Vegas, annoncerede Steve Ballmer, at den næste version af Windows vil kunne køre på ARM-chips, der blandt andet anvendes i netop tablet-pc'er.

Den udmelding viser, at Microsoft ikke har tænkt sig at lade Apple og Google æde hele tablet-kagen.

Problemet er så bare, at man så sent som i dag kan se nyhedsmediet Bloomberg citere anonyme kilder for, at Microsofts Windows 8 ikke vil være at finde på markedet før 2012.

I mellemtiden langes der tusindvis og atter tusindvis af iOS- og Android-tablets over diskene.

Hvor længe kan Microsoft vente?

Microsoft sidder fortsat yderst solidt på tronen som verdens største producent af operativsystemer til traditionelle bærbare og stationære computere.

Men dels vil en del tablet-pc'er erstatte traditionelle pc'er, dels er hverken iOS eller Android i dag fremmede OS'er for it-cheferne.

Når de først har åbnet op for ikke-Windows-enheder, er det ikke længere nogen selvfølge, at man vælger Windows på de bærbare og stationære computere også.

Et eksempel på det er Finn Mølgaard, nordisk it-direktør i Océ, der i dag fortæller, at han er begyndt at udstyre cheferne med en iPad, der blandt andet giver adgang til informationer fra CRM-systemet - og simpelthen erstatter den bærbare computer.

"Nu begynder vi at afdække behovene ned igennem organisationen. Kan cheferne klare sig med en iPhone og en iPad, så er der også mange medarbejdere, der synes, at de kan det," forklarer Finn Mølgaard. 
 
Læs også:

Apples iPad 2 genantænder debatten om pc'ens død

Salget af iPad kan overgå netbook'ens succes




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere