Du vil så gerne have det hele med i din præsentation. Give tilhørerne alle detaljerne, så de bliver sat ordentlig ind i sagen.
Hvordan gør du det?
Ja, hvis du er som hovedparten af alle præsentatører, så overdænger du de sagsløse tilhørere med en sværm af dias fyldt med punktopstillinger!
Du gør det sikkert i den bedste mening og fordi du er eksperten, er der nærmest ingen detalje, der ikke er et helt dias værd.
For det er jo et helt fantastisk interessant emne, du er ved at fortælle om og du vil jo gerne vise tilhørerne, at du er den rette mand til opgaven, der ved alt om emnet.
Overblik fremfor detalje
Men hvis du virkelig var den rette mand til opgaven, ville du også kunne formå at formidle de vigtigste detaljer på ganske få minutter - og kunne give tilhørerne et overblik over emnet, INDEN du dykker ned i de mest interessante detaljer.
Og her kan du med fordel inddrage et gammelt formidlingstrick, som du ganske givet har oplevet masser af gange i folkeskolen: At tegne en mental model over emneområdet i form af en tegning, der viser sammenhænge, modsætninger, processer eller hvad det nu er for et emne, du præsenterer.
Tegningen bliver så tilhørernes mentale model over emnet og de har nu noget at støtte sig til, når du taler om detaljerne. Du kan med fordel hive modellen (tegningen) frem, hver gang du skifter fokus eller flytter dig til en ny del af emneområdet.
Men for at give tilhørerne det bedste udgangspunkt er det vigtigt, at du opbygger den mentale model trin for trin foran tilhørerne.
Undersøgelser viser nemlig, at hvis du iagttager tilblivelsen af den mentale model, vil selve den proces også være med til at strukturere emneområdet i tilhørernes langtidshukommlse. Det giver dem en bedre forståelse af sammenhængene i modellen at se den blive skabt fra bunden, fremfor at du blot gennemgå den færdige tegning.
Brug animationsværktøjerne
Til at bygge den mentale model kan du med fordel anvende animationsværktøjerne i PowerPoint.
Du finder animationsværktøjerne på Animationer-fanen i Båndet i PowerPoint 2007 og 2010. Herfra kan du vælge mellem et meget bredt udvalg af animationseffekter og styre, hvordan og hvornår animationerne skal afvikles på objekterne på diaset.
Selv om der er mange, meget effektfulde og "larmende" animationseffekter, er det en god idé at begrænse anvendelsen til nogle få og mere afdæmpede animationer - og ikke mikse for mange forskellige animationseffekter på det samme dias.
Er du ikke den store mester udi tegningens kunst, kan du med fordel anvende figurerne på Figur-knappen på Indsæt-fanen og Multimedieklip på samme fane til at bygge din illustration op med.
Start med at bygge hele illustrationen og tilføj så animationseffekter til de enkelte elementer i illustrationen, så elementerne vises i den rækkefølge, du ønsker, for at give tilhørerne den bedste forståelse af den mentale model.
Sådan laver du animationen - trin for trin
Vælg det element, der skal animeres
Start med at markere det element, du ønsker at føje en animationseffekt til. Så snart elementet er markeret, kan du føje en animationseffekt til elementet ved at klikke på Mere-knappen i Animation-galleriet og vælge en effekt.
Tilpas animationseffekten
Ved hjælp af Indstillinger for effekt-knappen kan du tilpasse indstillingerne for den valgte effekt. Vælger du f.eks. animationseffekten Flyv ind, kan du vælge, om det markerede objekt skal flyve ind fra venstre, fra høje eller fra oven eller fra neden på diaset.
Få overblik med animationsruden
Vil du have et bedre overblik over animationen, kan du med fordel åbne Animationsruden ved at klikke på Animationsrude-knappen. Her kan du se de enkelte trin i animationen og skifte indstillinger for dem ved at markere dem i listen.
Hvordan skal animationen afvikles
Som standard skal du klikke på musetasten, hver gang du vil tilføje et nyt element til illustrationen. Det er smart, hvis du vil fortælle noget om hvert enkelt element, inden du går videre. Så kan du fortælle det, der hører til, og så klikke for at fortsætte gennemgangen.
Afspil præsentationen i ét stræk
Vil du i stedet vise animationen i ét stræk, kan du markere hvert enkelt enkelt element, klikke på pil ned-knappen yderst til højre og vælge Start efter forrige. Nu vises hvert enkelt element efter hinanden. Bemærk hvordan du kan se det på tidslinjen i Animationsruden.
Afprøv animationen
Du kan afprøve, hvordan animationen kommer til at tage sig ud i praksis, ved at klikke på Afspil-knappen øverst i Animationsrude-ruden. Så afspilles animationen. Du kan også klikke på Diasshow-knappen og gennemprøve animationen, som tilhørerne kommer til at se den.