BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

HTML5-udvikling: Sådan fungerer video og lyd

En serie artikler giver dig overblikket over, hvordan HTML5 fungerer i browserne Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera og Safari. Her handler det om video og audio.

Læs også:

Her er de vigtigste funktioner i det nye HTML5

Sådan fungerer canvas-tag'et

Sådan fungerer SVG

Sådan fungerer WebGL

Video-tag'et ser fuldkomment harmløst ud og ligner et img-tag til levende billeder. Enhver kan tilføje video til en side ved at indsætte video-tag'et, uploade den pågældende fil til en webserver og indtaste den rigtige sti i tag'ets source-attribut. Så let er det.

Og så alligevel ikke. Selvom tag'ets format altid er det samme, så varierer filformatet drastisk. Det gjorde måske ikke så meget, hvis bare alle browserne understøttede den samme samling af videofilformater ligesom med GIF-, PNG- og JPG-billedfiler.

Men det er ikke tilfældet. Alle har deres egen idé om, hvilke videoformater er de rigtige, og understøttelsen kan ændre sig fra den ene revision af en browser til den næste.

Mange forskellige video-formater

De mest almindelige formater er Ogg Theora, der er udviklet af open source-organisationen Xiph.org, H.264 fra MPEG-gruppen og VP8, der er skabt af On2, som for nylig blev opkøbt af Google.

Der findes også andre, men de har ikke nær så stor opbakning fra de store browsere. For eksempel viser Apples browser, Safari, hvad som helst der kan afkodes af QuickTime.

Disse tre større formater giver rimeligt sammenlignelige resultater, selvom videospecialister godt kan finde ting at være uenige om. Den største stridighed er et patentspørgsmål og handler især om prisen.

H.264 var tidligere et af de mest almindeligt anvendte formater, men det kræver, at man betaler for patentlicenser fra MPEG LA. En fordel er, at der findes et antal chip, der kan gøre rekonstruktionen af pixels fra den komprimerede MPEG-fil hurtigere. Det kan nedsætte batteriforbruget på håndholdte enheder såsom smartphones.

Risikerer du at blive sagsøgt?

Det er nu tilladt at anvende On2-patenter gratis, hvilket gør dem mere attraktive for alle. På nuværende tidspunkt er der ingen, der offentligt diskuterer patenterne på Ogg Theora-formatet, men den bekymring er blevet luftet, at de patenter, der blev taget for længe siden, på et tidspunkt dukker op igen og giver patentindehaveren ret til at sagsøge alle og enhver, der har brugt formatet lige siden.

Disse patentspørgsmål er ikke særlig vedkommende for små website-designere og filmskabere, da mange værktøjer kommer fra virksomheder, der allerede har betalt licens for at kode og dekode H.264.

Den licens er dog muligvis ikke nok for større fisk, da MPEG LA-gruppen også vil have betaling for broadcasting af video i dette format til store publikum. Hvis man overskrider visse grænser vil man måske og måske ikke være nødt til at købe denne licens.

MPEG LA lover i en pressemeddelelse (PDF) at undlade indtil 2015 at kræve patentroyalties for internetvideo, der er gratis for slutbrugeren. Men hvad sker der så efter 2015? Det er alt sammen temmelig kompliceret. Advokaterne har indtil videre nok at tage sig til.

Findes der en løsning? Ikke nogen let løsning i hvert fald. Mens alle fortsætter med at eksperimentere med alle funktionerne, så er den bedste løsning nok at kode video i flere formater og så anvende et script til at finde ud af hvilken browser, den besøgende anvender.

Indbygget understøttelse af video i aktuelle browsere:
Apple Safari 5.0: Ja
Google Chrome 8.0: Ja
Microsoft IE 8.0/9.0: Nej/Ja
Mozilla Firefox 3.6: Ja
Opera 10.60: Ja

En mere underholdende måde at teste HTML5-video på i sin browser findes i denne oversigt over videoer med animerede InfoWorld-logoer. Hvis du kan se logoet, understøtter din browser det pågældende format.

Audio-tag'et fungerer ligesom video-tag'et, fordi det faktisk hører herunder. Video-tag'et henter både lyd og billede, mens audio-tag'et kun henter lyden. I de fleste tilfælde hører lydsporet under videoformatet. Det populære MP3-format til musik og lyd hører for eksempel under MPEG-standarden til kodning af video.

Indtil videre ser det ud til, at audio-understøttelse i store træk vil afspejle video-understøttelsen. Hvis Firefox fastholder at fremme Ogg Theora-video, så understøtter browseren også audio-formatet Ogg Vorbis, fordi Ogg Vorbis bruges til lyden i Ogg Theora.

Hvis en browser understøtter WebM til video, så vil den utvivlsomt også understøtte WebM til audio. MP3-formatet udgør muligvis den eneste inkonsekvens.

Teknisk set er lydformatet en del af det generelle MPEG-4-videoformat men er nu så almindeligt, at browserne understøtter det uafhængigt. Min seneste version af Google Chrome understøtter MP3 men ikke MPEG-4.

Understøttede video- og audio-formater i browserne:

Formater: H.264/MPEG-4 / Ogg Theora og Ogg Vorbis / VP8

Apple Safari 5.0: Ja / Nej / Nej
Google Chrome 8.0: Ja / Ja / Ja
Microsoft IE 8.0 / 9.0: Nej og Ja / Nej / Nej
Mozilla Firefox 3.6 / 4.0: Nej / Ja / Ja og Nej
Opera 10.60: Nej / Ja / Ja

Læs også:

Her er de vigtigste funktioner i det nye HTML5

Sådan fungerer canvas-tag'et

Sådan fungerer SVG

Sådan fungerer WebGL




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere